Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké mandlové

Linecké cukroví asi nechybí na žádném vánočním stole. Asi každá rodina má svůj oblíbený recept, ale klasika našich babiček je těsto 3:2:1. V tomto receptu je část mouky nahrazena jemně mletou mandlovou moukou. Základem skvěle vypracovaného lineckého těsta jsou dobře vychlazené suroviny a rychlé zpracování těsta.

Hodnocení receptu je 3,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eja57 Eja57

Snadný

Doba přípravy 23 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 8 min + 2 hodiny odležení

23 min (15 min příprava + 8 min tepelná úprava, + 2 hodiny odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 034 kJ /
3 115 kcal
Bílkoviny41,38 g
Tuky189,98 g
Vláknina11,10 g
Cholesterol 723 mg
Sodík 20 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy304,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Studené máslo rychle nakrájíme na plátky a s ostatními surovinami vložíme do mísy robota s hnětacími háky. Pustíme na nízkou rychlost až získáme masu podobnou drobence. Vyjmeme a studenýma rukama velmi rychle propracujeme, uděláme váleček, zabalíme do fólie a uložíme do chladu alespoň na 2 hodiny. Těsto můžeme zpracovat i ručně. Krok 2: Odleželé těsto vyválíme na plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajujeme z něj libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Krok 3: Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8-10 minut a poté necháme vychladnout. Krok 4: Slepujeme oblíbenou marmeládou - je šikovné si ji dát do zdobičky, trochu stříknout na spodní kousky a přilepit horním dílem s dírkou, ten ještě před slepením poprášíme moučkovým cukrem.

TIP: Jak plnit linecké cukroví marmeládou?

Zveřejněno 4. 12. 2020

Poznámka autorky Eja57

NIKDY při rozvalování nepodsypáváme moukou! Ideální je použít mikrotenovou folii pod těsto i na těsto. Těsto zbylé po vykrájení velmi rychle zpracujeme a pokračujeme do spotřebování těsta.

Se základem 3:2:1 lze experimentovat. Mandlí je možno dát víc - ale nepřekročila bych 50 g, opražením nasucho před mletím se zvýrazní mandlová chuť. Můžeme použít i mleté ořechy, ale tam ubrat mouku i máslo - např. 40 g ořechů = o 30 g méně mouky a o 10 g méně másla. No a také lze - a doporučuji - k základu přidat nemletý mák, na toto množství cca 2 vrchovaté PL, a slepovat lemon curdem. Tyhle makové necukrujeme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké mandlové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qyMp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké mandlové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qyMp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Vypadá to báječně <3<3<3<3:-D:-D:-D:-K:-K:-8:-8.

Eja57: Děkuji za odpověď! Chtěla bych zkusit, ale nevím, jak to dopadne letos s mým pečením, neřádi záda si usmyslely, že mne bou trápit. Ale snad se aspoň na pár věcí zmůžu. ;-):-8 Jestli ano, písnu, jak to dopadlo s tou mandlovou moukou. ;-) Zdravím! :-K:-K:-K

;-( teď jsem našla, že kromě těch desítek lineckých se vším možným ( prášek do pečiva, pudinkový prášek, Hera místo másla, různé poměry atd.) je tu klasika od Merylas - a mohla jsem to přilepit jen jako koment - to se omlouvám a ev. recept svůj smažu...

MamlajdaD: určitě, klidně 50 g ( tedy 250 g obyč a 50 mandlové) - doplnila jsem do poznámky ještě jiné možnosti co lze se základem dělat

casino: Děkuji! ;-):-K:-K:-K

MamlajdaD:
Má zkušenost z výroby makronek je, že z jádrovin jsou mandle nejméně aromatické
Zde je v těstě mandlí relativně malé množství
Tedy asi i zde to na chuti patrně nepoznáte a poznat to bude snad na struktuře upečených produktů:-)

Eja57: Mám malý dotaz: bylo by možné použít místo jemně mletých mandlí mandlovou mouku? Děkuji. :-K

Ano, už slyším "linecké po stopadesátéosmé"... ale tohle je nepatrně upravená klasika 3:2:1 a hlavně popsaný postup...protože je to KŘEHKÉ těsto...aspoň já to tak mám od babičky naučené

Suroviny:
mouka hladká, mouka mandlová, máslo, cukr moučkový, žloutek, kůra citronová

Přidat fotografie receptu