Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Újezdecké perníčky zdobené marcipánem

Perníčky jsou tradičním vánočním cukrovím, Každá rodina má svůj oblíbený recept a způsob zdobení. V tomto receptu najdete inspiraci na krásné zdobení těstem i marcipánem. Samozřejmě můžeme dozdobit i klasickou bílkovou polevou.

Hodnocení receptu je 4,5 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min + odležení těsta

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, + odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 208 kJ /
3 635 kcal
Bílkoviny86,40 g
Tuky33,75 g
Vláknina21,10 g
Cholesterol 523 mg
Sodík 246 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy725,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku, moučkový cukr a kakaem prosejeme do mísy, přidáme perníkové koření, kypřicí prášek a promícháme. Uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme mléko, rum a med. Krok 2: Nejdříve těsto mícháme vařečkou, doděláme ručně a dlaň si několikrát polijeme olejem, aby se nelepilo na ruku. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které dáme do fólie a necháme 24 hodin v chladu odpočinout. Krok 3: Kousek těsta dáme stranou na dozdobení poloviny vykrájených perníčků, které neozdobíme marcipánem, ale těstem, už při pečení. Vyválíme vždy kousek těsta na 4-5 mm silnou placku a vykrajujeme různé tvary - srdíčka, kolečka a kytičky. Krok 4: Všechny vykrájené perníčky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Krok 5: Z odloženého kousku těsta vyválíme placku vysokou asi 2 mm a vykrajujeme z ní menší tvary. Každý vykrojený malý tvar perníčku potřeme štětečkem vodou a klademe je na střed perníčků vyskládaných na plechu. Bez potření vodou by nám malé perníčky na těch velkých nedržely. Krok 6: Vykrájené perníčky necháme na plechu 3 hodiny zaschnout. Krok 7: Těsně než vložíme perníčky do trouby, potřeme je vodou. Krok 8: Poté je dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C asi na 8-10 minut. Krok 9: Perníčky hlídáme, aby nebyly zespodu tmavé. Po vytažení je stáhneme i s papírem na vál, aby rychleji vychladly a aby se zbytečně nevysušily zbytkovým teplem z plechu. Krok 10: Perníčky necháme dva dny odpočinout a pak druhou polovinu množství ozdobíme marcipánem. Perníčky necháme proležet.

TIP: Jak vyrobit perníkový věnec?

Zveřejněno 7. 12. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecké perníčky zdobené marcipánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lx5X

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecké perníčky zdobené marcipánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lx5X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Nádherné perníčky 😻

iveta.kroul: Děkuji moc.

magdalenka: Děkuji moc.:-K:-K:-K:-K

Jaromira18: Obdivujem tvoje šikovné ručičky, tvoju trpezlivosť.

yanull: Děkuji moc,:-K:-K napsala jsem to podrobněji.:-K

gogyna: Děkuji moc.:-K:-K:-K

Nádhera :yes::yes::yes:

Nerozumím poslední větě v bodu 2. Prosím o opravu, děkuji. :-K

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, kypřící prášek do pečiva, koření do perníku, kakao, vejce, med tekutý, rum, mléko, marcipán, potravinářské barvivo

Přidat fotografie receptu