Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bajadera z Lotusek

Chcete na poslední chvíli připravit neobvyklý druh nepečeného cukroví? Pak rozhodně vyzkoušejte tento recept na tradiční chorvatský dezert. Budete ohromeni jeho chutí a snadnou přípravou.

Hodnocení receptu je 4,3 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

Velikost celku cca 30x15 cm

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 384 kJ /
6 067 kcal
Bílkoviny63,26 g
Tuky404,60 g
Vláknina32,00 g
Cholesterol 459 mg
Sodík 130 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy506,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu svařte s cukrem, až se všechen rozpustí a probublá. Pak odstavte a vmíchejte máslo. Krok 2: Vlijte do připravené sypké směsi namletých sušenek a ořechů a důkladně promíchejte. (Pokud budete dělat z méně sladkých máslových sušenek, např. BeBe apod. přidejte min. o 10-20 g cukru více - podle chuti.) Krok 3: Čokoládu (100 g) rozpusťte ve vodní lázni. Směs sušenek a ořechů rozdělte na poloviny a do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Můžete do ní přidat i trochu rumu. Krok 4: Připravte nějakou čtvercovou formu s rovnými boky nebo menší plech a vyložte pečicím papírem. Na dno rozprostřete rovnoměrně nejprve tmavou směs s čokoládou, uhlaďte dobře stěrkou a na ni naneste stejným způsobem světlou směs. Opět uhlaďte a dejte na hodinu do lednice. Krok 5: Pak připravte polevu z uvedených surovin rozpuštěním nad vodní lázní a nalijte na dezert. Nechte ztuhnout a rozležet minimálně přes noc. Pak i s pečicím papírem vyjměte z formy a nakrájejte.

TIP: TIP: Další recepty na nepečené cukroví

Zveřejněno 15. 12. 2020

Poznámka autorky 1974andrea

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Bajadera je chorvatský, velmi jednoduchý nepečený národní dezert z máslových sušenek, ořechů a čokolády. Já ho letos připravuji jako nepečené vánoční cukroví nakrájené na kostky a míslo klasických máslových sušenek jako jsou např. BeBe jsem použila pro lepší chuť Lotusky. A jelikož jsou Lotusky sladší než klasické máslové sušenky, bylo potřeba počítat s menším množstvím cukru. Z BeBe bude i ta světlá část světlejší než z Lotusek.

Pokud Bajaderu budete chtít taky letošní Vánoce vyzkoušet, můžete ji připravit na poslední chvíli klidně před Štědrým dnem, pokud se vám bude chtít ještě něco tvořit.

Jinak Bajadera se dělá buď třívrstvá (tmavá, světlá, čokoláda) nebo třeba čtyřvrstvá i více. Krájí se většinou na obdélníčky, ale nakrájejte, jak budete chtít. Popř. ji můžete připravit do malých tartaletek či košíčků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bajadera z Lotusek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JvMv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bajadera z Lotusek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JvMv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

1974andrea: :-*:-K Jen nemám takový barevný rozdíl. Rozpustila jsem mléčnou čokoládu, potřebovala jsem ji spotřebovat a ta je světlejší.

mika59: Díky Miládko, krásná :-K

zdenka.s: Zdeničko to je obyčejná čokoláda na vaření s kouskem másla, udělané vlnkovým nožem. A děkuji :-K;-)

mika59 : krásná "vlnkovaná " poleva :yes: jak jste ji dělala ,?

Já dělám bajaderky na vánoce, přidávám i polámané cukroví, někdy i rozinky.:-)

Dělala jsem z máslových sušenek..podle téměř stejného receptu. Myslím, že základ je stejný.. a moc dobré..:yes::yes: Přidala jsem s dovolením foto..:-K

Alzbetina Prk.: , Kejty82: Dámy, moc děkuju za vyzkoušení, mám radost, že někdo tuhle dobrotu taky zrealizoval :-K

Z Lotusek opravdu vynikající a nikterak těžký. Určitě stojí za vyzkoušení!!:yes::yes::yes:

S úspěchem vyzkoušeno, a to dokonce až v dalekém Holandsku :-). Foto jako důkaz přikládám

Recept vypadá zajímavě :yes:. Jeho název ve mně evokoval hlášku Vlasty Buriana: " Kroutí se jak bajadéra". Nevím přesně, z jakého filmu to bylo, buď U pokladny stál nebo Ducháček to zařídí.

Suroviny:
sušenky, ořechy, cukr krupice, máslo, voda, čokoláda na vaření, čokoláda na vaření, olej, voda, rum

Přidat fotografie receptu