Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka podle babičky ze Solan

Naše babičky jsou doslova bezednými studnicemi ozkoušených receptů. Vánočka připravená dle podobného rodinného receptu se vždy povede a bude tím pravým potěšením pro naše ústa. Vláčná vánočka je plná kandovaného ovoce, rozinek a vlašských ořechů.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

taddy1 taddy1

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 019 kJ /
5 263 kcal
Bílkoviny113,07 g
Tuky207,04 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 1,43 g
Sodík 272 mg
Sůl0,61 g
Sacharidy725,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky namočíme předem do rumu, alespoň na 2 hodiny. Máslo vyndáme včas z lednice aby změklo. Krok 2: Připravíme kvásek. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a zamícháme. Kvásek necháme 10-15 minut vzejít. Krok 3: Kandované ovoce nakrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo. Krok 4: Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. K utřené žloutkové směsi přidáme kvásek, ostatní suroviny na těsto, rozinky, ořechy, kandované ovoce a důkladně vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 6: Těsto rozdělíme na 12 dílků, z nichž vyválíme stejně dlouhé válečky o průměru cca 2 cm. Upleteme dvě vánočky, každou ze šesti pramenů. Krok 7: Upletené vánočky přeneseme na připravený plech a necháme ještě cca půl hodiny zakryté odpočívat. Poté vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkami loupaných mandlí. Krok 8: Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkami loupaných mandlí a vložíme do trouby. Pečeme prvních 15 minut na 180 °C, poté teplotu stáhneme na 165 °C a pečeme zvolna dalších 45 minut. Krok 9: Přibližně 10 minut před koncem pečení vánočku zakryjeme alobalem (je pak vláčnější a zamezí se případnému nežádoucímu většímu zhnědnutí těsta a mandlí).

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 16. 12. 2020

Poznámka autorky taddy1

Recept jde celými generacemi, kdy se ještě nevyráběla polohrubá mouka, tudíž místo polohrubé dávaly praprababičky mouku hrubou. Moje babička ze Solan se dočkala mouky polohrubé, vyzkoušela, osvědčila se. Recept tedy opravila a tak mi ho před lety předala, já jsem jen změnila způsob pletení. Pokud přesně dodržím dávkování a postup, vždy se vánočky povedou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka podle babičky ze Solan

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LmW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka podle babičky ze Solan

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LmW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
droždí čerstvé, mléko, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, máslo, sůl, cukr vanilkový, kůra citronová, rozinky, rum, ovoce kandované, ořechy vlašské, vejce, mandle loupané

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu