Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dolnozemská slovenská klobása

Vůně čerstvých klobás, uzených na bukovém dřevě, je doslova omamná. A co teprve jejich papriková chuť? Klobásy pocházející z historické Dolné země jsou opravdu labužnickou záležitostí.

Hodnocení receptu je 4,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kirkis

Středně náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min doba uzení 2-4 dny

20 min (20 min příprava, doba uzení 2-4 dny)

Suroviny pro 1 dávka

10 kg

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie81 588 kJ /
19 500 kcal
Bílkoviny1 874,80 g
Tuky1 229,32 g
Vláknina41,20 g
Cholesterol 5,93 g
Sodík 85,37 g
Sůl210,00 g
Sacharidy218,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 10 kg mäsa pokrájame na väčšie kúsky a pomelieme na mlynčeku s 8 mm otvormi. Krok 2: Preosiatím cez sitko pridáme sladkú papriku, štipľavú papriku (ideálna je z Dolnozemskej oblasti) a je na nás, aký pomer sladkej a štipľavej zvolíme papriky. Krok 3: Pridáme cesnak, rascu a soľ. Všetko riadne a trpezlivo miešame, až sa masa spojí a začne sa lepiť. Krok 4: Pomocou mlynčeka alebo nabíjačky mäso do obalu pevne natlačíme a zaviažeme. Zvlhčujeme a natláčame po jednom obale postupne. Krok 5: Najlepšie na údenie je dubové, bukové a agátové drevo a to vždy zdravé, ktoré musí horieť bez plameňa 2 až 4 dni, podľa hrúbky a dĺžky klobás studeným voňavým dymom 23°C-25°C.

TIP: Jak dlouho udit domácí klobásy?

Zveřejněno 29. 12. 2020

Poznámka autora kirkis

Slováci na Dolnej zemi žijú už vyše 300 rokov. Preslávili sa po celom svete svojimi klobásami, či už z Maďarska - Békešská Čaba, Sarvaš, Komlóš, Rumunsko - Nadlak, Srbsko - Vojvodina, Báčsky Petrovec.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dolnozemská slovenská klobása

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rz4L

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dolnozemská slovenská klobása

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rz4L

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plecko vepřové, bůček, paprika sušená pálivá, česnek, kmín celý, sůl

Přidat fotografie receptu