Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě

Pletenec pečený ve formě nás na řezu zaujme krásnou kresbou náplně. Pro tento moučník jinak řečený "babka" si můžeme zvolit náplň ořechovou, makovou, povidlovou, tvarohovou nebo jen před svinutím těsto potřít máslem a posypat skořicovým cukrem.

Hodnocení receptu je 4,4 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez dob kynutí

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 996 kJ /
2 867 kcal
Bílkoviny72,98 g
Tuky154,29 g
Vláknina18,90 g
Cholesterol 397 mg
Sodík 756 mg
Sůl1,69 g
Sacharidy266,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažného mléka přidáme z už odváženého množství lžíci cukru a lžíci mouky, rozdrobíme droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vzejít kvásek. Krok 2: Do mísy prosijeme mouku, smícháme se špetkou soli a cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěný, ale vlahý tuk. Zaděláme vláčné těsto, použila jsem ruční šlehač s hnětacími háky. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout. Krok 3: Ořechy jemně nastrouháme a vmícháme je do vařícího mléka s cukrem a vanilkovým cukrem, dochutíme skořicí. Krátce povaříme a rendlík odstavíme. Krok 4: Po částečném zchladnutí vmícháme rum a zahustíme buď jemnou světlou strouhankou nebo jemně nastrouhanými piškoty. Krok 5: Ochutnáme a případně dosladíme, obzvlášť, pokud se zahušťovalo strouhankou. Vždy dáváme méně cukru a dosladit pak jde vždy. Je ale třeba pamatovat, že je sladké i těsto. Krok 6: Vykynuté těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme náplní a důkladně svineme. Krok 7: Závin po celé délce, až na malý kousek zkraje, ostrým nožem rozkrojíme na dva stejně velké prameny-viz foto. Pokud používáme silikonový vál, tak překrojíme na nějaké jiné podložce, ať vál neprořízneme. Krok 8: Prameny spleteme do copu a vložíme do chlebíčkové formy o velikosti zhruba 30x12 cm, do které jsme dali papír na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Krok 9: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 10: Po vykynutí povrch potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby. Krok 11: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut při 170 °C. Tyto údaje jsou pouze orientační. Krok 12: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 13: Po upečení formu vyjmeme z trouby a pletenec necháme alespoň částečně zchladnout ve formě. Pak ho můžeme přemístit na mřížku a nechat zchladnout důkladně.

TIP: Maková náplň do moučníků

Zveřejněno 2. 1. 2021

Poznámka autorky Merylas

Místo ořechové náplně můžeme použít náplň makovou. Použila jsem už hotovou, sypkou směs, kterou jsem připravila dle návodu. Jde ale použít i jinak připravenou náplň, zhruba ze 150 g máku.

Inspiraci jsem našla ve Chvilce v kuchyni. Využila jsem postup a recept na těsto.

Pletenec ve formě hezky udrží tvar, je jemný a vláčný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8RZr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8RZr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Marie Svarcova: Maruško, děkuji. :-K

:-)<3:yes::yes: moc se mi líbí :-K

Shela: Moc děkuji za pochvalu, jsem velmi ráda, že recept nezklamal. :-K

Výborný recept, výborné těsto. Nechala jsem ho vypracovat a vykynout v pekárně, pak jsem ho rozválela - vůbec se nelepilo, bylo nádherně pružné a pevné - naplnila makovou náplní s povidly, amotala jsem jako závin a nakonec jsem ho smotala jako šneka a dala do dortové formy. Výborné. Děkuji za recept.:-)

cathleen: Děkuji.:-K Já to budu muset někdy vyzkoušet upéct v pekárně.;-)

magdalenka: Děkuji za důvěru a vyzkoušení receptu.:-):-K

magdalenka: nechtěla jsem Marušce plevelit pod jejím receptem :-(

Merylas: Zamiesila som podľa tvojho receptu cesto. Až potom som vytiahla formu a zistila som, že je malá (dĺžka len 23 cm). Vykysnutý pletenec by sa tam nezmestil...tak som použila oválnu zapekaciu misu, vznikol trochu divný tvar...fotku nepridám, špatila by tu. Náplň som dala makovú, samozrejme, nemám takú peknú kresbu, aká je u teba. Recept je však dobrý, ako všetky od teba.

cathleen: škoda, že si ten link nepridala skôr, niečo sa mi marilo, že to tu máš, nenapadlo ma, že je to cop...

cathleen : to co jste napsala o pekárně ,bych na místě podepsala :yes:. Dokud jsem ji neměla ,tak holt rodina se ode mě kynutého nedočkala ,po pár pokusech jsem to vzdala :no: zato teď si užíváme.
Děkuji za odkaz měla jsem pochyby ,jak se mi to tam
"povejde " , ale v komentářích jste už odpověděla , mám nutkání se do toho pustit hned :-D hezký den

magdalenka : děkuji za odkaz :-K , zajímavé pečení ,dát dva kusy na sebe ,možná někdy vyzkouším ,hezký den

magdalenka: děsný, už jsem to upravila ;-)

zdenka.s: ano, přesně, jak popisujete :-) Kdysi jsem pekárnu "zapřahala" mnohem více, než dnes a na upečení motaného copu byla velice vhodná (škoda nahřívat velikou troubu). Pekárnu jsme s sebou vozívali i na pravidelnou dovolenou do Beskyd, kde bylo do obchodu daleko - ráno nás z ní budila vůně čerstvě upečeného chleba:-8 a upéct v lesích, v minimálně vybavené kuchňce takovouhle sladkost byla také "brnkačka".
https://www.toprecepty.cz/recept/8384-orechovy-cop...

zdenka.s: našla som toto...https://www.toprecepty.cz/recept/4219-makovy-zavin... ale z popisu nie som nadšená...

cathleen : zaujalo mě to pečení v pekárně , popsala byste , prosím , postup ?Těsto udělat v DP , pak vyndat , naplnit ,splést a dát zpátky upéct ? :-O

Suroviny:
mouka hladká, sůl, mléko, vejce, máslo, droždí čerstvé, máslo, ořechy vlašské, mléko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, strouhanka, rum

Přidat fotografie receptu