Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka na koláč

Vlasy jsou korunou ženy - a drobenka je zase korunou dobrého koláče! Sladká a křupavá tečka se nejlépe hodí k moučníkům s kyselejší náplní, ale dobře sedne třeba i na náplň makovou nebo k jahodám.

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lendiiik Lendiiik

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 3 min Doba tepelné úpravy: 12 min

15 min (3 min příprava + 12 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 733 kJ /
1 609 kcal
Bílkoviny20,56 g
Tuky67,60 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 204 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy226,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na pánvi necháme rozehřát máslo. Krok 2: Přisypeme cukr a zamícháme. Krok 3: Dále přidáme mouku a mícháme, dokud se nezačne hmota drolit. Krok 4: Necháme vychladnout, poté nasypeme na moučník a pečeme. Krok 5: Pokud všechnu připravenou drobenku nespotřebujeme, dáme ji do sáčku a uchováváme ji v mrazáku.

TIP: Jak uchovat připravenou drobenku

Zveřejněno 1. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drobenka na koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G595

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drobenka na koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G595

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Rychlá a moc dobrá

Nejlepší drobenka na světě:)

Na zaklade dlouholeteho zkouseni ruznych pomeru surovin jsem zjistila, ze nejlepe mi vyjde drobenka mouka : cukr : maslo v pomeru 2 : 1 : 1. Krasne krupava, neroztece se, chutove dobra a hlavne staci jen smichat v mise ( tez micham ve drezu jako Veronika.Hrozna) a neni treba panvickovat.

casino: Také se mi zdá, že je v tom málo másla ! Určitě , je lepší udělat drobenku klasicky. Vezmu "velkou" mísu, dám do dřezu a nasypu mouku a přidám máslo . Abych neudělala nepořádek na lince, ve dřezu jen spláchnu. Drobenku dělám do zásoby , jednu třetinu , smíchám se skořicí, jednu s vanilkovým cukrem a další nechám bez ochucení. Je možné přidat mleté opečené ořechy , nebo i mleté lískové ořechy. Drobenky nasypu do pytlíků, označím a dám do mrazáku, skládám do dobře utěsněné krabice. Při dokončení koláče , vytáhnu z mrazáku , posypu a peču. Ušetří to čas, nepořádek a taky mytí nádobí, po každé drobence. Velmi doporučuji, pak není problém nějaký ten koláček rychle upéct. :-*

Vyzkoušel jsem a pokorně se vracím k polovičnímu množství mouky...
No, když si dáte pozor a po upečení nadále sypkou drobenku při jídle nevdechnete, tak možná v receptu zalíbení naleznete, že ;-)

Dokonala drobenka, za 2 minuty hotova. Nebyla jsem schopna podle studenych receptu vytvorit, a takhle sla uzasne, a ani se nevsakla do kolace. :yes:

MANČINKA 7. 7. 2017 10:23
MOHU VŠEM DOPORUČIT,TOLIK LET SE TRÁPÍM S DĚLÁNÍM ŽMOLENKY A ONO JE TO TAHLE TAK JEDNODUCHÉ MOC DĚKUJI DÍKY !!!:-K:yes:eupup@seznam.cz

A zkusili jste někdy dát do drobenky skořici? Vynikají, třeba na kynutém koláči s jablky naprosto dokonalé :-D

Skvela vychytavka:yes:

hosta: No právě ona když je tak drobná, tak je více vedle koláče než na něm.:-D:-D Díky za odpověď.;-)

Zobrazit 6 starších odpovědí

Už jsem o tomto postupu slyšela, ale nevyzkoušela - až dnes. Díky, super - už nikdy jinak.

Skvělé! Kde bychom byly nebýt našich líných chlapů :-K

Luxusní...:-K,děkuji za rct....jinak už dělat nebudu,nebudu už líná dělat koláč s drobenkou...:-8

Vyzkoušeno,super:-)

Jirka:Super........ Lenoch teda nejsem,ale není čas na žmoulání ;-)

Drobna rada od lineho chlapa. Nebavi me zmolenku zmoulat, tak to vsechno splacam do krasne koule a nastrouham primo na kolac. Usetrim spoustu casu patlanim spravne velkych kousku a nasledne to na hotovem kolaci vypada krasne symetricky. ;-)

Jarka Vránová 29. 9. 2013 10:06
Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem.

Rozpustíme si máslo a přidáme ke směsi mouky a cukru. Je dobré přidat sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní.
Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenka.
Pak už jí stačí jen posypat připravený koláč a dát zapéct.

Výborná,ode dneška nebudu dělat jinak.

Kristýna 4. 5. 2013 19:00
super dekuji :):yes:

Tak jsem k tumuto receptu přidala lžíčku medu, ja píše Dana. A to je úplně perfektní, krásně křupavá. Díky za recept. :-p

Taky dělám drobenku z vychlezeného másla a dávám ještě žloutek, pak se nedrobí a zůstane krásně křupavá a drží pohromadě;-)Ale takhle to určitě vyzkouším;-)

:-O páni, opravdu výborná!!!:-p a rychlá ;-)

Super vychytávka, opravdu to funguje ;-):-8 Právě jsem vyzkoušela.

:-)) Uděluji bodík, od dneška jinou drobenku dělat nebudu, je to rychlovka a vypadá úžasně!

Tak jsem ji právě vyzkoušela,byla jsem mile překvapena:-)):yes:Vždy jsem ji dělala z vychladlého másla,mohu doporučit:yes:a autorce děkuji:-K

Aloia Geňa 28. 6. 2011 14:07
já dam do miskky cukr,polohrubou mouku měké máslo a do šlehače dám spirálu na hnětení těsta a tím to rodrolím a nemusím tam šahat rukama.:-)):-))

Pridajte si lyžičku medu a bude neskutočne chrumkavá.;-)

my doma to děláme jen ze změklého másla,cukru a mouky. Pokaždé se ale přeme jak udělat strouhanku takovou aby zůstala nádherně křupavá a neroztekla se třeba do ovoce. Pánev je podle mne zbytečná, prostě do misky máslo, cukr,mouka a matlat dokud se nedrolí. A je to

Děkuji, zachránili jste mě!:)

Kacko: ahoj do Ameriky, v ČR existuje cukr 1)moučkový-nejjemnější jako mouka 2) krupicový-je trošku hrubší,malé krystalky 3) krystalový-je hrubý.
Klidně použij ten cukr, co máš k dostání. Já např. dávám jen moučku, někdo zase krystal. Můžeš nahradit i třtinovým cukrem....;-)
Krupice jako taková(na krupicovou kaši) do drobenky nepatří.

Pozdrav z Ameriky...
Prosim, co to je krupicovy cukr? Jinak mi to zni jak recept na jizku, malem. Muzu nejak ten krupicovy cukr si sama namychat (cukr s krupici??). Dik! K

Kdysi jsem taky tak drobenku dělala. Ale pak jsem zjistila, že po upečení se moc drolí a opadává z moučníku. Takže jsem se vrátila k té tučnější (více tuku) a z chlazeného másla.

swissmary:-), klidně použij hladkou, já dělám drobenku jedině z hladké mouky a dělá to tak i celý život moje 86ti letá babička, ta nikdy z jiné nedělala.

Prosim vas, mohli by ste mi poradit, ja zijem vo svajciarsku a tu polohrubu ani hrubu muku nemame,len hladka muka sa tu da kupit. Mohla by som pouzit na drobenku aj hladku muku? alebo ako by sa to dalo nahradit??

Vyzkoušeno a musím říct, že to je velice rychlé, bez námahy. Můžu doporučit!

Petruska132 1. 3. 2010 14:38
Ahojky. Mě moc moc chutnátak jsem myslela dnes že bych si jí udělala, ale tatka je doma takeže ten by mi to nedovolil. (je mi 13):-/:-):yes:

To musím vyzkoušet, já to dělám jinak a vadí mě to patlání. Tak to určitě vyzkouším.

Je to rychlý, ale hlavně bez "patlání":-)!
Dávka na malý pekáč.

Drobenku jsem vyzkoušela, je to opravdu rychlovka :yes:

bazalko,povedlo se:-?taky to chci zkusit,dělám to taky z vychlaz.másla,tak jsem zvědavá;-)

Vyzkouším, drobenku dělám jen z vychlazeného másla, tak uvidíme, jak se tahle povede. :yes:

Tématické fráze:
drobenka, drobenka na koláč, drobenka recept, jak se dělá drobenka, drobenka na koláče, drobenka na kolace recept, recept na drobenku, recept drobenka, drobenka na koláč recept, drobenka z hladké mouky, drobenka z polohrubé mouky, jak se dělá drobenka na koláč, jak udělat drobenku, posypka na koláče, recepty drobenka, drobenka z hrubé mouky, posypka na koláč, výborná drobenka, recept na drobenku na koláče, jak udelat drobenku na koláč

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, cukr krupice

Přidat fotografie receptu