Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka netradičně

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 1 velká

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 350 kJ /
3 908 kcal
Bílkoviny86,92 g
Tuky193,74 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 223 mg
Sůl0,56 g
Sacharidy445,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky připravíme kvásek z 1 lžíce mouky , 2 lžic vlahého mléka, 1 lžičky cukru a 20 g droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme na teplém místě vzejít. Krok 2: Zatím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout na vlahé. Mírně ohřejeme i smetanu - zkontrolujeme objem a do 250 ml doplníme mlékem
(některá má 200 nebo 215 ml). Do mléka (těch 50 ml) dáme žloutky a vidličkou rozkvedláme - lépe se rozptýlí v mouce. Krok 3: Po vzejíti kvásku vmícháme do mouky smetanu, vejce v mléce i kvásek a vypracujeme hebké, nelepivé těsto. Nejprve promícháme vařečkou a pak dobře prohněteme. S těstem se krásně pracuje, nelepí se, je vláčné a velmi rychle vykyne. Těsto v míse přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout (za půl hodiny zdvojnásobilo objem). Do těsta přidáme rozinky a mandle, část mandlí ponecháme na posypání upletené vánočky. Krok 4: Těsto rozdělíme na 9 dílů, z každého dílu vyválíme dlouhý pramen a spleteme nejprve 4 prameny, začneme uprostřed, dopleteme k jednomu kraji, otočíme a dopleteme k druhému kraji. Přemístíme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení. Pak upleteme cop ze tří pramenů. Do upletené části na plechu uděláme hranou ruky prohlubeň a na ni uložíme cop ze 3 pramenů. Smotáme jednoduše poslední 2 prameny, uděláme prohlubeň v copu a umístíme smotaný dvojpramen. Konce z obou stran podsuneme pod spodní část. Takto upletenou vánočku propíchneme uprostřed a kousek od konců půlkami špejlí, zlehka zakryjeme čistou utěrkou a necháme upletenou vánočku znovu na plechu vykynout (20 min). Zapneme troubu na 200°C. Krok 5: Vykynutou vánočku potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme odloženými mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 7 minut, pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme 25-35 minut (podle trouby). Pokud by vánočka začala na povrchu tmavnout, použijeme pečící papír na zakrytí a dopečeme zakrytou. Po vyndání z trouby ihned potřeme upečenou vánočku máslem smíchaným s medem a necháme vsáknout, získá tím vůni, chuť i lesk.

Zveřejněno 5. 1. 2021

Poznámka autorky Marie Svarcova

Tento recept jsem dostala od kamarádky, měla ho vystřižený z nějakého časopisu. 50 let jsem byla zvyklá dělat vánočky podle receptu po babičce a mamce, ať mi prominou, ale jinou než tuto již dělat nebudu. Byla opravdu skvělá, nadýchaná, měkoučká a všem moc chutnala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka netradičně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PBL6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka netradičně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PBL6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

MamlajdaD : moc děkuji za bezva radu na pletení z 3 -3-2 pramenů ,to bych mohla zvládnout :-)
Zdravím a mějte se fajn :-K:-K:-K

MamlajdaD: moc děkuji :-) Hodně zdraví a štěstí vám všem :-K

MamlajdaD: :yes::yes::-)přesně tak :-K hezký večer

Marie Svarcova: Vánočka je už od pohledu moc pěkná a asi bude opavdu moc dobrá. :yes::yes: Ukládám a vyzkouším! <3;-) Zdravím! :-K:-K:-K

zdenka.s: Nic si z toho nedělej, já mám zase problém z pletení vánočky ze šesti. ;-) Kupodivu se mi to povedlo hned napoprvé, ale dělala jsem to podle videa krok za krokem. Ale pak už nikdy, to bych si spíš zauzlovala ruce!:-D:-D Tak jsem to vzdala. Ale je tady někde rada, že se může ten nejspodnější díl udělat místo ze čtyř pramenů taky jako copánek ze tří (prý jen trochu silnější prameny) a pak už jen ještě jeden cop ze tří a jeden ze dvou na to, a nikdo to nepozná. Zkus a máš po problému. ;-):-8 Zdravím! :-K:-K:-K

magdalenka: díky za komentář - hlavně že chutná , každý plete jinak a když se nakrájí stejně to nikdo nepozná jak byla upletená :-) hezký večer a hodně zdraví :-K

cathleen: moc děkuji :-K hezký večer

Ja pečiem vianočku tiež iba z hladkej múky...a s pletením sa netrápim, zvládam len z 5 prameňov a už z toho nemám ani mindráky! :-8

Marie Svarcova: aha :-) hledala jsem netradičnost při zadělávání nebo třeba pletení... Receptů na vánočky je poměrně hodně, tak znám i z těsta se šlehačkou (myslím, že takovou máme dokonce tady na Topkách) a už roky ji peču jen z hladké mouky.
Ta vaše vánočka je moc pěkně zapletená :yes:

Nadja : té paní to jde krásně , to na tom asi nic nebude :-D:-D:-D:-D
Mě to učí každý rok sousedka na tkaničkách , vím ,jak na to ,ale : jen se za ní zavřou dveře jsem v koncích a vše je zapomenuté :-(
Děkuji za odkaz. :-K ,budu ho studovat

cathleen: protože neznám žádný starý recept na vánočku 1) z hladké mouky, 2) se šlehačkou -Tradičně se vánočka dělá z polohrubé mouky a podle starých receptů na 1 kg až 250-300 g másla a 8 žloutků. Dělala jsem podle tradičního receptu celý život až loni jsem upekla tu netradiční. Díky za komentář a přeji hodně zdraví, hezký den :-K

Marie Svarcova: proč je vánočka nazvaná "netradiční"? :-)

zdenka.s: pekárnu nemám ale když znáte postup tak určitě ano, Klidně udělejte copy ze 3 pramenů nerbo malé sladké houstičky, uzlíky atd. snídaňové pečivo ( bude se péct kratší dobu) :-) děkuji za komentář , přeji stálé zdraví a hezký den :-K

Tak tomu se nedá oddolat :yes: zkusím ale udělat pletenec ,kulatý a asi dva menší , protože že čtyř plést neumím :-(
Jestli pak by šlo využít. pekárnu ?

Suroviny:
mouka hladká, smetana ke šlehání, máslo, žloutek, sůl, cukr krupice, droždí čerstvé, rozinky, mandle loupané, vejce, vánočka

Přidat fotografie receptu