Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă, kačamak, bakardan, pura), základní

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

CstavaDobreta

Snadný

Doba přípravy 31 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 1 min Celková doba 2 hod.

31 min (30 min příprava + 1 min tepelná úprava, Celková doba 2 hod.)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 991 kJ /
476 kcal
Bílkoviny12,06 g
Tuky7,76 g
Vláknina3,60 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 3,21 g
Sůl8,00 g
Sacharidy87,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 30 minut před vařením odměřit kukuřičnou mouku do 0,5 l nádoby, zalít 300 ml vody. Vodu přilít nadvakrát, nutné rozmíchat mouku, nejlépe tenkým držátkem lžíce (menší odpor při míchání). Přikrýt nádobu. Krok 2: Ohřát vodu (500ml) v nádobě se silným dnem, postupně klesajícím plamenem, ztlumit ohřev pro slabý var (proti připalování při vaření). Osolit.
Rozmíchat namočenou mouku - je usazená a ztuhlá.
Středně rychle nalít namočenou rozmíchanou mouku na lžíci míchající vodu u dna.
První míchání je důležité proti žmolkům. Krok 3: Ohřívat slabým plamenem. Občas zamíchat do varu. Kaše může začít mlaskat. Při silnějším ohřevu uvolňované bubliny bouchají a pohazují hrncem.
Za občasného míchání vařit asi 1 minutu.
Kaši lze naředit po uvaření vodou.
Promíchat s máslem. Krok 4: Uvařenou kaši rychle nalít do hlubokého talíře se širokým okrajem, nebo do nádoby 1 l.
Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12-15 minut
Kaše pozvolna ztuhne.

Zveřejněno 16. 1. 2021

Poznámka autora CstavaDobreta

Lze vyhledat i podle názvů turecké žito, turkyň.

Kaši lze jíst i ztuhlou - podle obsahu vody. Postačí prohřátí na pokojovou teplotu 4-5 hod.

Není nutné přidávat zásaditou látku jako při vaření kukuřičných zrn, nedostavují se tíživé studené pocity při zažití.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă, kačamak, bakardan, pura), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JvmK

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă, kačamak, bakardan, pura), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JvmK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hrubá, voda, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu