Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

CstavaDobreta

Snadný

Doba přípravy 44 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 14 min Celková doba 2 1/4 hod

44 min (30 min příprava + 14 min tepelná úprava, Celková doba 2 1/4 hod)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 992 kJ /
476 kcal
Bílkoviny19,96 g
Tuky8,79 g
Vláknina15,36 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 3,21 g
Sůl8,00 g
Sacharidy71,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Krupici namočit na 20 minut do studené vody.
Uvařit ze stejné studené vody v hrnci se silným dnem.
Solit po začátku varu. Vařit mírným varem asi 13-14 min za občasného míchání, než začne kaše "mlaskat". Krok 2: Ztuhlá povidla rozetřít s vodou. Krok 3: Po nalití kaše do mísy obsahu 1-1,2 l.
Přidat dochucení a promíchat. Krok 4: Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12-15 minut.

Zveřejněno 2. 2. 2021

Poznámka autora CstavaDobreta

V případě bílé krupice z tvrdé pšenice je 100 g = 145 ml.

Cukr je proti kyselejší chuti povidel na konci.

Varianta med (původní recept). Doplněk malá hrst 24 h namočených rozinek

Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost.

Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše býval madlafous. Nebo matlafous, někde smažená jícha. Název ze starověku mi není znám, pouze jako moučná kaše. Název není ustálený, recept je jednou tady na stránkách.

Při konzumaci je možné číst Pověsti z hradů.

Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v "V zámku a podzámčí".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kpAN

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kpAN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Dajda: no klidně :) Kuskus: Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Určitě jim nevařila jemně mletou bílou krupičku :)

Wikki: Samozřejmě, ale to už je jiné jídlo!

Lze i kaši z ovesných vloček. Je to zdravé i dobré.:yes:

Frantiska:
Ano, měla by to být ona.
Podle popisu je to nejjednodušší a nejlevnější. Mohlo to být pochopitelně i z pšenice seté.

Frantiska: Že by bílá paní rožmberská vařila čeledi kuskus? :-D

je to ta kaše, kterou rozdavala dělníkům?

https://hradeczije.cz/hradecke-povesti-6-povesti-o...

:-O:-O:-O

:-?:-?:-?

Suroviny:
pšenice, voda, sůl, povidla švestková, cukr, máslo, skořice mletá

Přidat fotografie receptu