Domácí houstičky
Na snídani nemůžete podávat nic lepšího, než voňavé a křupavé houstičky. Jsou tak dobré, že je příště upečete rovnou z dvojité dávky. Zvládnout správné zapletení není sice úplně jednoduché, ale když se dílo podaří, budete si připadat jako mistři pekaři.
Suroviny pro 8 kusů
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 270 kJ / 2 455 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,14 g |
Tuky | 65,07 g |
Vláknina | 16,56 g |
Cholesterol | 661 mg |
Sodík | 314 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 379,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech na pečení vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Do misky vlijeme šálek vlažného mléka z odměřeného množství, vsypeme cukr a lžičku mouky, rozdrobíme droždí a vše promícháme. Necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a přidáme kvásek, zbylé vlažné mléko, změklý tuk a rozšlehané vejce. Promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto.
Krok 4: Těsto vrátíme do mísy, lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
Krok 5: Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 částí a každou z nich pak ještě na 3 kousky, které budeme splétat.
Krok 6: Na pomoučeném prkénku kousky rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky jako cůpek. (Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout. Nebo z delších válečků vytvarujeme preclíky.)
Krok 7: Upletené housky rozložíme na připravený plech a necháme chvilku kynout.
Krok 8: Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v troubě předehřáté na 210-220 °C pečeme dozlatova.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí houstičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WW
Moje poznámka
Domácí houstičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WW
Nejnovější recepty
Zapečené plněné kaiserky
Přidáno před 8 hodinami
Avokádový krém s kešu ořechy
Přidáno před 9 hodinami
Těstovinový salát s ricottou a grilovaným masem
Přidáno před 11 hodinami
Kroupy s opečenou jitrničkou
Přidáno před 12 hodinami
Pečená kuřecí stehýnka s kroupovým zelím
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky plněné prejtem
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Suchej únor v podání hvězd: Heidi Janků, Hanka Kynychová i Monika Absolonová prozradily, zda vydrží bez alkoholu
Zapečený jitrnicový prejt snadno připravíte i doma: Krásně voní majoránkou a česnekem a vynikající je s bramborem
Večeře za pár korun: Přichystejte si knedlíky s vejci a hlívou, pečené brambory s tvarohem nebo třeba langoše
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Míša řezy
Neregistrovaný před 2 minutami
Šťáva k masu
Neregistrovaný před 44 minutami
Jablkovo - ořechový koláč s čokoládou
Neregistrovaný před 1 hodinou
Propolisová tinktůra-všelék
Neregistrovaný před 2 hodinami
Rajská omáčka
Laelenka před 2 hodinami
Škvarkové placky
Neregistrovaný před 2 hodinami
Hovězí krk Stroganov
Neregistrovaný před 2 hodinami
"Hříbkajda" (hříbková omáčka)
Neregistrovaný před 2 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
Neregistrovaný před 2 hodinami
Bezlepková bábovka
Wizulle před 3 hodinami
Tématické fráze:
domácí housky,
recept na domácí housky,
domácí housky recept,
houstičky recept,
houstičky,
domácí housky bez droždí,
kynuté houstičky slané,
domácí housky ze sušeného droždí,
kynuté houstičky,
recept na houstičky,
domací housky rychlé,
rychlé domácí housky,
housky recept,
domácí rohlíky recept,
nejlepší recept na domácí housky,
domací kynuté housky,
domácí housky video,
testo na domaci housky,
slané houstičky,
recept na domácí rohlíky
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
sůl,
máslo,
vejce,
vejce,
sůl hrubá,
mák,
kmín celý,
semínka sezamová,
vločky
Komentáře (39)