Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělské ptáčky z pomalého hrnce

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 202 kJ /
2 438 kcal
Bílkoviny217,02 g
Tuky146,59 g
Vláknina12,30 g
Cholesterol 1,14 g
Sodík 2,46 g
Sůl5,58 g
Sacharidy58,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na stejnoměrně silné plátky a opatrně rozklepeme co nejvíc dotenka. Naklepáváme maso přes fólii, která brání potrhání masa. Jednodušší varianta je nechat si maso připravit přímo u řezníka, tuto variantu jsem ráda využila. Každý plátek osolíme, opepříme a potřeme hořčicí (1 lžíci necháme do omáčky). Na kraj plátku skládáme kousek vejce, okurky a uzeného boku. Maso začneme rolovat od okraje s náplní, okraje po stranách zahneme dovnitř, pořádně utáhneme a konec zajistíme buď kuchařskou jedlou nebo omotáme provázkem. Krok 2: Zbylou uzeninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme uzený bok a po chvíli nadrobno nakrájenou cibuli. Mícháme přibližně 5 minut, dokud se cibule nezbarví dozlatova. Přidáme hořčici, podlijeme vývarem. Nyní celou směs přendáme do nádoby pomalého hrnce, vložíme závitky a dáme pomalit cca 2,5-3 hodiny na program ,,high". Pokud máte nádobu pomalého hrnce s možností použití na sporáku, ulehčíte si čas i práci, protože cibuli můžete orestovat přímo v ní. Krok 3: Měkké ptáčky vyjmeme z hrnce a uchováme zakryté. Omáčku v hrnci přivedeme za občasného míchání k varu. Mezitím v menším hrnci připravíme jíšku - máslo necháme rozpustit, vsypeme mouku a mícháme, dokud jíška nezezlátne. Za stálého míchání k jíšce přilijeme naběračku omáčky, rozmícháme, přidáme další naběračku. Jakmile je jíškový základ hladký, bez hrudek, vmícháme ho do hrnce s omáčkou. Provaříme na mírnějším ohni asi 10 minut. Krok 4: Nakonec už jen přecedíme, dochutíme případně solí a pepřem, já přidávám 50 ml láku z okurek. Ptáčky vložíme do omáčky a můžeme podávat, nejlépe s rýží.

Zveřejněno 8. 2. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělské ptáčky z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zL1m

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělské ptáčky z pomalého hrnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zL1m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Maxmillian: každý máme svou osvědčenou recepturu, ta Vaše zní také velmi lahodně :yes:

Kvalitnější a chutnější šťávu získáte záměnou masa, kdy roštěnec (je vhodný na pečený rostbeef, případně roštěnou na houbách, minutkovou úpravu a pod.) nahradíte zadním hovězím, které ze sebe vydá při delší tepelné úpravě (roštěná bude měkká o poznání dříve, než zadní hovězí, což výslednou šťávu v případě zadního hovězího posílí oproti rychleji hotovému roštěnci) více chuti a sílu masa, a když do náplně přidáte ještě k vajíčku, okurce a uzenině i kousek slaniny, vůni i šťavnatost jak ptáčka, tak šťávy to znatelně podpoří.
Při technologickém postupu je vhodné zabalené ptáčky na tukem vytřeném pekáči prudce v troubě zapéct až do hnědého zabarvení a poté je zalít ne zlatovým (to vznikne ne pěkně hnědá hovězí šťáva, ale tekutina, která vypadá, jako šedivá voda z nádobí), ale mírně tmavším cibulo-slaninovým základem (nebo do takového základu zapečené ptáčky přendat a výpek odvařit (aby nic nepřišlo nazmar;-) a poté dusit do měkka.
Po vyjmutí ptáčků doděláme šťávu (ne omáčku, ta se od šťávy liší konzistencí – guláš = šťáva, koprovka = omáčka) a pro experimentátory doporučení – zkuste opatrně dochucovat (postupně přidávat) unikátně „vyladěným“ nálevem ze Znojemských okurek. Jiné okurky se vyznačují nevyváženou buď slaností, sladkostí či kyselostí. Dobrou chuť.

Suroviny:
roštěnec hovězí, hořčice plnotučná, vejce, bok uzený, cibule, okurky sterilované, sádlo, mouka hladká, máslo

Přidat fotografie receptu