Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sachrův dort podle Mišky Kuličky

Hodnocení receptu je 4,8 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 550 kJ /
7 063 kcal
Bílkoviny123,04 g
Tuky388,63 g
Vláknina28,10 g
Cholesterol 2,73 g
Sodík 1,07 g
Sůl2,63 g
Sacharidy754,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozdělíme žloutky a bílky. Vaječné bílky vyšleháme s krystalovým cukrem a špetkou soli do pevného sněhu. Máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny, poté přidáme žloutky a rozpuštěnou čokoládu (nesmí být horká). Do čokoládové pěny vmícháme bílkový sníh a následně mouku smíchanou s kypřícím práškem a mandlemi. Celé důkladně, ale jemně promícháme. Krok 2: Hmotu nalijeme do pečící formy, dno vyložené pečícím papírem. Pečeme na 180°C cca 60 minut, prvních 15 minut máme troubu pootevřenou. Upečený korpus necháme zcela vychladnout, poté vyndáme z formy a 2x prořízneme. Krok 3: Meruňky, vodu a cukr smíchaný s pektinem svaříme a za občasného míchání zredukujeme. Propasírujeme. Dort promažeme ještě teplým džemem, lépe se do korpusu vsákne. Část džemu si necháme i na potření celého dortu. Necháme v chladu zatáhnout, já nechávám přes noc. Krok 4: Druhý den dort polijeme čokoládovou ganache a dáme vychladit. Nejlépe chutná dort 2-3 dny proleželý. Před servírováním je dobré dort vyndat alespoň 30 minut předem z lednice, aby povolil. Díky vysokému obsahu čokolády by studený z lednice byl příliš tuhý a zkazilo by to chuťový požitek. Krok 5: Připrava ganache: smetanu přivedeme k varu, přelijeme s ní nalámanou čokoládu, necháme 3 minutky odstát a důkladně rozmícháme (nešleháme!).

Zveřejněno 18. 2. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sachrův dort podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2L6K

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sachrův dort podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2L6K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

casino: Já originál nikdy neochutnala, což mě mrzí, ale třeba jednou :-) Nicméně jsem hodně pátrala i v zahraničních receptech, právě proto, abych se chuťově co nejvíce přiblížila původní receptuře. A musím souhlasit, že opravdu vydrží dlouho. Tedy teoreticky, prakticky je u nás snězený velmi rychle :-D:-D

MiskaKulicka: "...hlavně je třeba si uvědomit, že toto není nadýchané piškotové těsto," :yes::yes::yes:
Mám rád spíše těžké (ořechové) dorty ale Sachrovi jsem na chuť nepřišel:-8
Má ale nespornou výhodu: může být týdny (trochu přeháním;-) ve vitríně a je furt stejný :-8
Kdysi jsem se Sachrovi intenzivně věnoval - ne kvůli korpusu (to je brnkačka), ale snažil jsem se přiblížit originál čokopolevě (oni to zovou glazůrou): 2x jsem ho koupil při cestě přes Vídeň a 2x jsem si ho naschvál nechal dovézt (dřevěné obaly mám do teď :-) Zkoušel jsem kdeco, dokonce i jejich surovinové normy a dostupné rcp, leč "marná lásky snaha" ;-(:-)
No, možná je to v kvalitě čokolády a kakaa, či v nějakém grifu který mi uniká... :-8

casino: Taky jsem o tom přemýšlela, něco jako mandlová čokoláda , to by sice nebylo "Sacher", ale mohlo vylepšit korpus.

hospodyne: není, já mám ráda vyšší dorty, nikoliv široké placky :-8 ale hlavně je třeba si uvědomit, že toto není nadýchané piškotové těsto, které má vysoký objem ;-)

Veronika.Hrozna: rozumím, nepokazíte, nebojte :-) mandle tady nemají zásadní chuťový význam, chuťově tam cítit jsou ,,na ocásku", ale hlavně pomáhají zvláčnit korpus

hospodyne: Tak bych to tipovala spíš na 5- 6 vajec

"Sachrův dort podle Mišky Kuličky"
"50 g mletých mandlí"
MiskaKulicka:
Vsadím gatě, že ať už na uvedenou dávku dáte nebo nedáte 50 g mletých mandlí, tak po upečení korpusu stejně nic nepoznáte ;-)
Použití mandlí by mělo senzorický význam snad jen v případě, že by byly NASEKANÉ: chuťově se v aromatické čokohmotě sice neprosadí, ale zato by kousky mohly být přínosem svou "chrumkavostí" :-K

:-K není 8 vajec do 20cm formy hodně?

MiskaKulicka: Proto jsem se ptala, opečené změní tu výslednou chuť, abych to nepokazila. Na Sachr totiž v blízké době, přijde řada. <3

Veronika.Hrozna: já kupuji už hotovou mandlovou mouku. Není třeba je opékat, ale mají potom lepší chuť ;-)

Mandle opečené, nebo jen oloupané umlít ?

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, cukr krystal, vejce, čokoláda, mouka hladká, mouka polohrubá, mandle mleté, kypřící prášek, meruňky, cukr krupice, voda, smetana ke šlehání, čokoláda hořká

Přidat fotografie receptu