Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče s plněným okrajem

Klasické kynuté koláče můžeme připravit netradičním způsobem. Náplň nemusí být jen ve středu koláče, ale můžeme naplnit i jeho okraje, a zkombinovat tak dva druhy náplní. Koláče posypeme drobenkou a po upečení posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.

Hodnocení receptu je 4,6 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 20 min

120 min (100 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Těsto připravíme nejlépe v domácí pekárně, kam jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo, žloutek a citronovou kůru. Pak přisypeme prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Krok 2: V průběhu přípravy těsta připravíme nádivky dle vlastního výběru. Měly by být dvě, z toho jedna hustější do okrajů. Do okrajů jsou vhodná hustá povidla nebo maková a ořechová nádivka. Tvarohová a jablečná nádivka se zase hodí doprostřed koláčů, jelikož nevyteče. Krok 3: Jablečnou nádivku připravíme tak, že nahrubo nastrouháme jablka a smícháme je s cukrem, skořicí a pudinkovým práškem dle šťavnatosti jablek. Můžeme přidat rozinky a nasekané ořechy. Krok 4: Připravíme drobenku. Smícháme mouku s cukrem, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a zpracujeme, dokud nevznikne drobivá směs. Krok 5: Vykynuté těsto vyjmeme z pekárny, položíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 10 stejně velkých dílů, nejlépe je odvážíme. Zpracujeme je do bochánků a po cca 5 minutách rozválíme do kruhu o průměru cca 16 cm. Krok 6: Z husté nádivky uděláme na těstě kousek od okraje kruh a okraj těsta přes tuto nádivku přehneme - svineme a umačkáme. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Krok 7: Doprostřed do "důlku" dáme druhou náplň, na ni drobenku a nahoru ještě případně vtlačíme višni. Necháme v teple vykynout. Troubu včas rozehřejeme na 180 °C. Krok 8: Okraje koláčů potřeme rozpuštěným vlahým máslem, vložíme do trouby na zhruba 20 minut. Doba pečení je orientační. Po upečení koláče odložíme na mřížku a necháme vychladnout. Krok 9: Nakonec je posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem.

TIP: Jak udělat domácí vanilkový cukr

Zveřejněno 28. 2. 2021

Poznámka autorky Merylas

Jak na přípravu těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Maková nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/64759-makova-napl... nebo https://www.toprecepty.cz/recept/4737-napln-do-kol...

Tvarohová nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/64056-tvarohova-n...

Ořechová nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/45264-orechova-na...

Tento postup tvarování koláčů jsem viděla na polských stránkách s recepty. Vyzkoušela jsem ho s těstem, kde není mnoho tuku, ale můžete samozřejmě použít i jiné těsto vhodné na sváteční koláče. Koláče jsou hodně velké a je tam i hodně nádivky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláče s plněným okrajem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8j8o

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláče s plněným okrajem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8j8o

Komentáře (29)

:-)<3:yes::yes::-K Paráda

satelit: Tady neporadím, pokud tisknu, tak jen recept bez fotografie.
Andulka 53: Děkuji moc. :-K

satelit: Pokud mě paměť neklame, recept se vždy tiskl s úvodní fotkou a to zůstalo, ostatní bylo v případě potřeby nutno vložit do Wordu a vytisknout odtud. Nebylo by lepší se zeptat v diskuzi než tu naříkat?

Chtěla jsem si vytisknout recept i s nějakými obrázky, ale nejde to. Dříve to šlo bez problémů, proč jste to tak zkazili!?;-(

Recept se mi moc líbí. Určitě brzy vyzkouším. Koláčky vypadají opravdu skvěle. Už se na ně těším :-*

NADEI: Moc děkuji jak za komentář, tak i přidané fotografie. A jsem moc ráda, že recept nezklamal. :-K

Musela jsem vyzkoušet super nápad s plněným okrajem, dělaly se moc hezky, ani jsem se u nich nezapotila :-O, takže moc děkuju za rcp a inspiraci :yes: :-) plněno mákem, tvarohem a švestkou

zuz.ana: Děkuji moc za tak velkou pochvalu. Jsem moc ráda, že recept nezklamal. :-K

Na to, že jsem nepečící typ, u tohoto jsem neodolala a vyzkoušela a naprosto LUXUSNÍ!!!! <3:-K:yes:

Hella: Díky, taky mě tento postup hned zaujal.:-K A moc ráda Tě tady vidím. :-*

Hella: jé, Heli, vítej! Mám radost, žes nakoukla :-K
Stejně, jako tobě se mi tyhle koláče zdají být moc zajímavým nápadem :yes: a jsem moc ráda, že se s nimi Maruška pochlubila :-)

Super nápad, u nás "chodníky" nikdo nejí, tak je překvapím:yes:

hospodyne: Já se připravuji na dnes odpoledne, zkusím to dát! Dám mák a povidla . Upeču je z poloviční dávky na první pokus. Tak jsem zvědava, co zase stvořím!;-(

:-Kzizala: já domácí tvaroh kupuji pravidelně, ale tento byl dost nevyvedený a navíc i moc kyselý a rozhodně ne tučný. Myslím, že byla sýřenina moc přehřátá. Koupila jsem ho z jiného zdroje, než jsem zvyklá a to mě vytrestalo:-D

:-KVeronika.Hrozna: v robotu, v pečce byl chléb. Ale spoustu těst dělám v robotu, protože mám dva pomocníčky a ti rádi pomáhají. Přisypávají ingredience atak.
Teď krásně zahrnovali těsto kolem tvarohu, že mi to líp nešlo:-D

hospodyne: Testo si delala v robotu, nebo v pecce:-?

hospodyne: Tak to byl správný tvaroh, protože domácí tvaroh se před použitím prolisovával (protíral) přes síto. :yes:
Jsme holt zhýčkaní spotřebitelé :-8

hospodyne: Moc děkuji za pochvalu a vyzkoušení. :-K

:-K: Koláče jsou výborné a hezké pro oči. Ale vyvztekala jsem se s tvarohem, protože část rodiny povidla nemusí. Koupila jsem farmářský tvaroh, ale byl nějaký úplně příšerný, to jsem ještě nezažila. Musela jsem ho pomlít na jemné šajbě a ještě přemixovat, jak byl tuhý a hrudkový. Doprostřed přišla hrušková povidla. Musela jsem se pochlubit sousedce, také bude péci! Moc se jí líbily a posílá autorce kompliment:-):yes:

Všem velice moc děkuji. Jsem ráda, že se recept líbí a někdo ho třeba využije. :-K

Maruško, jako vždy:yes::yes::-)

:-K myslet si, že v pečení koláčů už nic moc nepřekvapí by byla obrovská chyba. Nádhera. Dnes už se mi nechce, ale zítra.. ZÍTRA!! Veliká poklona autorce:yes::yes:

To jsou vlastně nádherné a vymazlené dvojctihodné koláčky - Maruško, jsi moc šikovná hračička :-D:-D:-D A ty krásné fotky, a vůbec bezvadně nafocený postup !!! Já bych na tu piplačku už asi neměla trpělivost.

Úžasné! <3 :yes:

:-O paráda! :yes:

magdalenka: Očarilo, to je to správné slovo, které těmto koláčům také lahodí :yes::-K

Vždy máš všetko krásne, ale toto ma doslova očarilo!

To se mi moc líbí.:yes:

Krása veliká :-O:

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, sůl, cukr krupice, kůra citronová, mléko, máslo, žloutek, droždí čerstvé, máslo, jablko, cukr, skořice, pudink vanilkový, rozinky, ořechy, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, drobenka, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu