Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzovy kynuté buchty

Buchty nejen pro Honzu, protože budou chutnat i kterémukoliv jinému klukovi nebo muži. Maková a tvarohová náplň, vyladěná k dokonalosti, v kabátku z dozlatova upečeného kynutého těsta. Není lepší pohled než na prkénko s pocukrovanými buchtami.

Hodnocení receptu je 5,0 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez dob kynutí

100 min (50 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 24 kusů

24kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 940 kJ /
5 483 kcal
Bílkoviny151,09 g
Tuky225,77 g
Vláknina39,81 g
Cholesterol 1,12 g
Sodík 521 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy675,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky rozdrobíme droždí, přidáme 100 ml vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky, odebrané z celkového množství. Vše společně promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Krok 2: Pokud použijeme sušené droždí, vysypeme ho do misky s vlažným mlékem a necháme 10 minut aktivovat. Krok 3: Do mísy prosejeme zbytek mouky a přidáme vejce, sádlo, zbytek cukru a větší špetku soli. Za pomoci robota důkladně hněteme alespoň 10 minut, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Krok 4: Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Krok 5: Mezitím připravíme makovou náplň, aby stihla vychladnout. Do vroucího mléka s rumem vsypeme mák a cukr a za stálého míchání vaříme přibližně 5-10 minut. Poté odstavíme, vmícháme povidla se skořicí a necháme vychladnout. Krok 6: V misce důkladně promícháme tvaroh, moučkový cukr, žloutky, kukuřičný škrob, rum, vanilku a citronovou kůru. Krok 7: Pekáč o velikosti asi 30x40 cm důkladně vymažeme máslem. Krok 8: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu. Krátce prohněteme a rovnoměrně rozdělíme na 24 kousků. Rukama nebo malým válečkem vytvoříme z těsta placky a do středu každého kousku dáme plnou lžičku náplně. Okraje každé placky důkladně spojíme k sobě, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory, a vytvarujeme buchty. Krok 9: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krok 10: Vytvarované buchty položíme spojem dolů na vymazaný pekáč a důkladně je ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem, aby se po upečení daly dobře oddělit. Mezi jednotlivými buchtami necháváme rozestupy asi 1-2 cm. Krok 11: Pekáč vložíme do trouby, pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších 30-40 minut do zlatohněda. Buchty pěkně nabudou a vyplní mezery, takže z pekáčku se na nás usmějí pěkně buclaté tvary. Krok 12: Pekáč vyjmeme z trouby a buchty necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

TIP: Čím naplnit buchty

Zveřejněno 2. 3. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Sušené droždí rozmícháváme v mléce, abychom aktivovali droždí, které v mléku začne tvořit bublinky. Pokud se to nestane, droždí je špatné a je nutné použít jiné.

* Má FB stránka: https://www.facebook.com/miskakulicka.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Honzovy kynuté buchty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xRqr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Honzovy kynuté buchty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xRqr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Úžasné, manžel spořádal 5 na posezení a to zrovna dojedl oběd :-D díky!

Skvělý recept! Těsto heboučké a vláčné, na velký plech cca 30 buchet. Popis receptu i pro občasné pekařky 😌 povidla vytekla, ale bylo to chystáno s dětmi 😉

MiskaKulicka: ano, to mi bohužel nedošlo :-D:-D

Luc_Ka: děkuji, jsem moc ráda, že se povedly a zklidily úspěch. Samozřejmě pokud děláte jen tvarohovou náplň, je potřeba já udělat více. Můj rozpis počítá s tím, že uděláte náplně oboje ;-)

Buchty se mi podle tohoto receptu povedly a všichni mi je pochválili :yes:
Pro ty, kdo dělají jen tvarohovou náplň rada: Udělejte náplň aspoň ze 2/3 tvarohů, ať nedopadnete jak já, která v buchtách má náplně hrozně málo????????

yanull: děkuji :-K já s hustotou nemám problém, asi i záleží na poměru máku a mléka, nevím, nemám zkušenost ;-)

Buchty jako malované :-K. Mám vyzkoušeno, že cukrem maková náplň řídne, proto ho nejprve svařím jen s mlékem a potom osladím. ;-)

Suroviny:
mouka hladká, mléko, sádlo, cukr krupice, vejce, sůl, droždí čerstvé, tvaroh, cukr moučkový, žloutek, škrob kukuřičný, rum, vanilka, kůra citronová, mléko, mák mletý, cukr krupice, povidla švestková, rum, skořice, máslo

Přidat fotografie receptu