Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 941 kJ / 6 439 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 66,35 g |
| Tuky | 432,76 g |
| Vláknina | 2,76 g |
| Cholesterol | 1,52 g |
| Sodík | 7,35 g |
| Sůl | 0,90 g |
| Sacharidy | 568,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto: Nad párou v kovové misce vyšlehám krém z másla, jogurtu, cukru, vejce, medu a smetany. Šlehám to asi 5 minut. V další míse smíchám mouku a jedlou sodu, přidám teplý krém a hnětu hákem. Přikryju a nechám 5-10 minut odpočinout a ztuhnout. Nedávám do lednice! Těsto rozdělím na 5 stejných dílů, na pečicím papíře vyválím 2-3 mm silnou placku a vykrojím kolo o průměru přibližně 18 cm. Těsto můžu podsypávat a kdyby bylo hodně řídké, stačí, když ho nechám déle odpočívat. Zbytky těsta nevyhazuji, upeču je nakonec a použiju na posyp. Předehřeju troubu na 180°C. Každé vykrojené kolečko z těsta přenesu i s papírem na plech, potřu medem a peču přibližně 4 minuty. Upečené nechám vystydnout na papíře, lépe se mi s nimi potom manipuluje. Tímto způsobem upeču všechny medové pláty. Zbytky upečeného těsta rozdrtím najemno a zkombinuji s mletými vlašskými ořechy, toto bude sloužit jako posyp.
Krok 2: Krém: Vyšlehám máslo do pěny. Do rozšlehaného másla postupně přilévám kondenzované mléko a smetanu. Do pevného, ale dobře roztíratelného krému přidám rozemleté ořechy.
Krok 3: Karamelový krém: Rozpustím máslo. Do rozpuštěného másla dám cukr a nechám ho zkaramelizovat. Když je zkaramelizovaný cukr s máslem, přidám do něj kondenzované mléko a zahřívám tak dlouho, až se začne
krém vařit a hned ho odstavím. Krok 4: Vrstvení: Dám jeden plát těsta, pomažu bílým krémem. Dám další plát těsta, pomažu karamelovým krémem, dám těsto, bílý krém, těsto, karamelový krém, těsto a celý dort obmažu bílým krémem.
Bohatě posypu směsí na posyp a navrch dám nahrubo nasekané ořechy a čokoládové ozdoby. Krok 5: Temperování čokolády: Čokoládu rozpustím (po rozpuštění musí mít maximálně 45 stupňů) a ochladím na 27 stupňů. Pak čokoládu zahřeji na 32 stupňů, dám do zdobícího sáčku, konec ustřihnu a budu na pečící papír stříkat čokoládu na požadované tvary. Nechám ztuhnout.
krém vařit a hned ho odstavím. Krok 4: Vrstvení: Dám jeden plát těsta, pomažu bílým krémem. Dám další plát těsta, pomažu karamelovým krémem, dám těsto, bílý krém, těsto, karamelový krém, těsto a celý dort obmažu bílým krémem.
Bohatě posypu směsí na posyp a navrch dám nahrubo nasekané ořechy a čokoládové ozdoby. Krok 5: Temperování čokolády: Čokoládu rozpustím (po rozpuštění musí mít maximálně 45 stupňů) a ochladím na 27 stupňů. Pak čokoládu zahřeji na 32 stupňů, dám do zdobícího sáčku, konec ustřihnu a budu na pečící papír stříkat čokoládu na požadované tvary. Nechám ztuhnout.
Zveřejněno 5. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník tradiční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9kr3
Moje poznámka
Medovník tradiční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9kr3
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 1 hodinou
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 1 hodinou
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 1 hodinou
Datlové kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 7 hodinami
Rychlá a výborná majonéza z vařených vajec
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 13 minutami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 55 minutami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 1 hodinou
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 2 hodinami
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 2 hodinami
Vaječný koňak
Vigousek před 3 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 3 hodinami
Tvarohová štola
Pavlina3 před 4 hodinami
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 4 hodinami
Rychlé a snadné vepřové nudličky - fofr večeře
Trol60 před 4 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
soda jedlá,
med,
smetana,
jogurt,
kakao,
med,
ořechy vlašské,
ořechy vlašské,
máslo,
mléko kondenzované,
smetana kysaná,
máslo,
cukr hnědý,
mléko kondenzované,
ořechy vlašské,
čokoláda hořká
Komentáře (1)