Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chleba z říše fantazie

Hodnocení receptu je 4,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Stenly64

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 1

Dle chuti

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 166 kJ /
2 908 kcal
Bílkoviny64,10 g
Tuky125,27 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 4,82 g
Sůl12,00 g
Sacharidy371,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvasnice rozmícháme s cukrem a trochou vlažné vody. Krok 2: Vezmeme větší mísu (aspoň na 10 litrů) a dáme do ní mouku, kmín, semínka, zalijeme vodou, přidáme kvásek (nemusí ještě kvasit, nevadí), sůl, ocet a rozpuštěné sádlo a vše pořádně promícháme. Vznikne takové polotuhé těsto. Krok 3: Dáme na 60 minut na teplé místo cca 25 °C a necháme kynout. Objem se 2-3x zvětší. Krok 4: Asi po 40 minutách kynutí vložíme do trouby na předehřátý skleněný pekáč i s víkem a nastavíme teplotu na 230 °C. Pekáč musí mít tuto teplotu!!!
Pekáč ničím nevymazávat!!!! Než těsto dokyne, bude nachystaný pekáč o správné teplotě. Krok 5: Teď příjde to nejdůležitější: Vyndáme rozpálený nevymazaný pekáč a nalijeme do něj bohatě nakynuté těsto, posypeme kmínem, lze i slunečnicovými semínky, zakryjeme skleněnou pokličkou a šup do trouby na 30 minut 230 °C. Krok 6: Po 30 minutách vytáhneme z trouby, odebereme víko a chleba mašlovačkou pomažeme olejem. Už nezakrýváme a vložíme zpátky do trouby na 23 minut na 230 °C. Krok 7: Tak a je skoro hotovo, chleba vyklopíme na rošt (používám víko z pekáče tak, že chleba dám napříč) a celý, i zespodu chleba opět pomažeme olejem.
Necháme zchladnout a studený dáme do mikrotenového sáčku, vydrží měkoučký celý týden.

Zveřejněno 15. 3. 2021

Poznámka autora Stenly64

Tomuhle receptu od známé jsem zprvu nevěřil, chleba jsem pekl podle starých způsobů, ale po prvním kousnutí už nedělám jiný. Je snadný, rychlý a velmi dobrý.

A ještě něco, zkoušel jsem místo semínek dávat sušená rajčata, česnek, anglickou slaninu, cibuli, ale se semínky slunečnice se to nedá porovnat.

KL - kávová lžička

PL - polévková lžíce

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chleba z říše fantazie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jzqW

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chleba z říše fantazie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jzqW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Tonja: Ďakujem za upozornenie. Doplnené. ;-)

Malé upozornění: V textu postupu se zmiňuje (dokonce 2x) kmín. V přehledu surovin však uveden není. Při smíchání uvedených surovin má vzniknout polotuhé těsto. Přesto, že slunečnicová semena něco nasají, bylo konečné těsto až tekuté; já budu příště asi dávat trochu méně vody. A možná, že semena předem namočím nebo dokonce spařím a použiju tzv. záparu. Občas budu tento typ chleba dělat pro změnu.

Chléb trochu nezvyklý, avšak jednoduchý, rychlý a velmi dobrý.

Suroviny:
mouka hladká, sůl, voda, droždí, semínka slunečnicová, sádlo, cukr moučkový, ocet, olej, kmín celý

Přidat fotografie receptu