Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Avarthen Avarthen

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 55 min

55 min (55 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 313 kJ /
314 kcal
Bílkoviny20,30 g
Tuky15,62 g
Vláknina12,60 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 216 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy20,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuře omyjeme (kůži nesundáváme), zbavíme sádla, pokud tam je a jde to. Pokud někde zůstalo pár pírek, doškubeme. Pokud máme celé kuře, rozdělíme je na šest přibližně stejně velkých porcí, přičemž neodstraňujeme špičky křídel a nerozdělujeme zadní čtvrtky na stehno a zbytek (jde to, vyzkoušela jsem mnohokrát). Trochu osušíme papírovou utěrkou. Promícháme spolu půl lžičky soli, lžičku nebo lžičku a půl kmínu a špetku pepře, opatrně, ale důkladně vetřeme koření do masa a maso dáme do suché čisté nádoby chvíli s kořením marinovat. Krok 2: Mezitím omyjeme brambory a většinu (tak, aby zbyly dvě velké, nebo čtyři malé neuvařené) dáme vařit ve slané vodě ve slupce. Krok 3: Na asi třetině sádla zpěníme do zlatova na jemno nakrájené cibule. Ze zelí vymačkáme důkladně všechnu šťávu, osolíme je trochu, maličko podlijeme vodou a dáme do malého hrnečku trochu povařit (asi 15 minut - bude se ještě dělat v troubě). Pak jej vypneme, zbytek vody scedíme (už znova nevymačkáváme) a do zelí vmícháme do zlatova osmaženou cibulku. Krok 4: Vezmeme pekáč, lehce jej na sporáku nahřejeme a vymažeme sádlem. Slijeme brambory uvařené ve slupce a necháme je stranou zchladnout do vlažna (s horkými se hůře pracuje a špatně se loupou :-) ).
Zapneme troubu, aby se vyhřála na 180-200 stupňů (pustíme na horní/dolní, nebo na horkovzduch).
Do nahřátého vymazaného pekáče rozprostřeme zelí, na něj položíme snítku rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření a jalovce. Teprve na takto připravené lůžko položíme porce masa.
Zalijeme připraveným pivem (nebo holt vodou, no), poklademe máslem a dáme péct. Krok 5: Zatím co se maso peče, uděláme k němu domácí bramborové knedlíky.
Oškrábeme syrové brambory a nastrouháme je do mísy na jemném struhadle. Oloupeme brambory vařené ve slupce a na jemném struhadle je nastrouháme k syrovým bramborám.
Dáme do hrnce vařit vodu se solí na knedlíky.
K nastrouhaným bramborám v míse přidáme bramborový škrob, sůl a mouku, nebo krupici. Rukama prohněteme (vůbec se nebojíme prohníst to pořádně). Přidáme obě dvě celá vejce a hněteme do vzniku vláčného, pevného těsta (dle potřeby lze přidat mouku, tekutiny už nepřidáváme buď vůbec, nebo vlažnou vodu, ale po lžících, max. 3. Z těsta vytvoříme 4-6 válečků o průměru 7 cm, které necháme 5-8 minut odpočinout.
Zatímco odpočívají, podíváme se na kuře a otočíme ho (opatrně), aby se peklo chvíli i z druhé strany. Teplotu v troubě snížíme na 150 stupňů a maso dle potřeby, opět podlijeme (teď už lze i vodou).
Vaří-li už voda, dáme do ní knedlíky, trochu pod nimi teplotu stáhneme a vaříme 15-20 minut (doporučuji spíš těch 20).
Poté vyndáme, nakrájíme, vypneme troubu, vyndáme z ní maso a...ejhle, kuře se jaksi proměnilo. Vypadá zlatavě, jako kachna, voní tak. A když si nandáte a ochutnáte, překvapivě tak i chutná.
Dobrou chuť.

Zveřejněno 29. 3. 2021

Poznámka autorky Avarthen

Dobrou chuť.

Omlouvám se, fotografie nejsou.

My jsme doma staromódní a jídlo nejsme zvyklí před konzumací vyfotit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Zy4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Zy4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zelí bílé kysané, cibule, sůl, kmín celý, pepř, bobkový list, koření nové koření, jalovec, rozmarýn čerstvý, voda, olej, sádlo, krupice, vejce, škrob bramborový, sůl

Přidat fotografie receptu