Suroviny
Porce: 4-6 porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 313 kJ / 314 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,30 g |
Tuky | 15,62 g |
Vláknina | 12,60 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 216 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 20,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kuře omyjeme (kůži nesundáváme), zbavíme sádla, pokud tam je a jde to. Pokud někde zůstalo pár pírek, doškubeme. Pokud máme celé kuře, rozdělíme je na šest přibližně stejně velkých porcí, přičemž neodstraňujeme špičky křídel a nerozdělujeme zadní čtvrtky na stehno a zbytek (jde to, vyzkoušela jsem mnohokrát). Trochu osušíme papírovou utěrkou. Promícháme spolu půl lžičky soli, lžičku nebo lžičku a půl kmínu a špetku pepře, opatrně, ale důkladně vetřeme koření do masa a maso dáme do suché čisté nádoby chvíli s kořením marinovat.
Krok 2: Mezitím omyjeme brambory a většinu (tak, aby zbyly dvě velké, nebo čtyři malé neuvařené) dáme vařit ve slané vodě ve slupce.
Krok 3: Na asi třetině sádla zpěníme do zlatova na jemno nakrájené cibule. Ze zelí vymačkáme důkladně všechnu šťávu, osolíme je trochu, maličko podlijeme vodou a dáme do malého hrnečku trochu povařit (asi 15 minut - bude se ještě dělat v troubě). Pak jej vypneme, zbytek vody scedíme (už znova nevymačkáváme) a do zelí vmícháme do zlatova osmaženou cibulku.
Krok 4: Vezmeme pekáč, lehce jej na sporáku nahřejeme a vymažeme sádlem. Slijeme brambory uvařené ve slupce a necháme je stranou zchladnout do vlažna (s horkými se hůře pracuje a špatně se loupou :-) ).
Zapneme troubu, aby se vyhřála na 180-200 stupňů (pustíme na horní/dolní, nebo na horkovzduch).
Do nahřátého vymazaného pekáče rozprostřeme zelí, na něj položíme snítku rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření a jalovce. Teprve na takto připravené lůžko položíme porce masa.
Zalijeme připraveným pivem (nebo holt vodou, no), poklademe máslem a dáme péct. Krok 5: Zatím co se maso peče, uděláme k němu domácí bramborové knedlíky.
Oškrábeme syrové brambory a nastrouháme je do mísy na jemném struhadle. Oloupeme brambory vařené ve slupce a na jemném struhadle je nastrouháme k syrovým bramborám.
Dáme do hrnce vařit vodu se solí na knedlíky.
K nastrouhaným bramborám v míse přidáme bramborový škrob, sůl a mouku, nebo krupici. Rukama prohněteme (vůbec se nebojíme prohníst to pořádně). Přidáme obě dvě celá vejce a hněteme do vzniku vláčného, pevného těsta (dle potřeby lze přidat mouku, tekutiny už nepřidáváme buď vůbec, nebo vlažnou vodu, ale po lžících, max. 3. Z těsta vytvoříme 4-6 válečků o průměru 7 cm, které necháme 5-8 minut odpočinout.
Zatímco odpočívají, podíváme se na kuře a otočíme ho (opatrně), aby se peklo chvíli i z druhé strany. Teplotu v troubě snížíme na 150 stupňů a maso dle potřeby, opět podlijeme (teď už lze i vodou).
Vaří-li už voda, dáme do ní knedlíky, trochu pod nimi teplotu stáhneme a vaříme 15-20 minut (doporučuji spíš těch 20).
Poté vyndáme, nakrájíme, vypneme troubu, vyndáme z ní maso a...ejhle, kuře se jaksi proměnilo. Vypadá zlatavě, jako kachna, voní tak. A když si nandáte a ochutnáte, překvapivě tak i chutná.
Dobrou chuť.
Zapneme troubu, aby se vyhřála na 180-200 stupňů (pustíme na horní/dolní, nebo na horkovzduch).
Do nahřátého vymazaného pekáče rozprostřeme zelí, na něj položíme snítku rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření a jalovce. Teprve na takto připravené lůžko položíme porce masa.
Zalijeme připraveným pivem (nebo holt vodou, no), poklademe máslem a dáme péct. Krok 5: Zatím co se maso peče, uděláme k němu domácí bramborové knedlíky.
Oškrábeme syrové brambory a nastrouháme je do mísy na jemném struhadle. Oloupeme brambory vařené ve slupce a na jemném struhadle je nastrouháme k syrovým bramborám.
Dáme do hrnce vařit vodu se solí na knedlíky.
K nastrouhaným bramborám v míse přidáme bramborový škrob, sůl a mouku, nebo krupici. Rukama prohněteme (vůbec se nebojíme prohníst to pořádně). Přidáme obě dvě celá vejce a hněteme do vzniku vláčného, pevného těsta (dle potřeby lze přidat mouku, tekutiny už nepřidáváme buď vůbec, nebo vlažnou vodu, ale po lžících, max. 3. Z těsta vytvoříme 4-6 válečků o průměru 7 cm, které necháme 5-8 minut odpočinout.
Zatímco odpočívají, podíváme se na kuře a otočíme ho (opatrně), aby se peklo chvíli i z druhé strany. Teplotu v troubě snížíme na 150 stupňů a maso dle potřeby, opět podlijeme (teď už lze i vodou).
Vaří-li už voda, dáme do ní knedlíky, trochu pod nimi teplotu stáhneme a vaříme 15-20 minut (doporučuji spíš těch 20).
Poté vyndáme, nakrájíme, vypneme troubu, vyndáme z ní maso a...ejhle, kuře se jaksi proměnilo. Vypadá zlatavě, jako kachna, voní tak. A když si nandáte a ochutnáte, překvapivě tak i chutná.
Dobrou chuť.
Zveřejněno 29. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Zy4
Moje poznámka
Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Zy4
Nejnovější recepty
Polévka z rybího filé s koprem
Přidáno před 1 hodinou
Krémová rybí polévka se smetanou
Přidáno před 1 hodinou
Rybí polévka Halászlé
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí steak s pečenou řepou
Přidáno před 4 hodinami
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 6 hodinami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátová polévka se smetanou
Jasek před 1 hodinou
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 5 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 5 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 7 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 8 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 8 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 10 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 23 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. 20. 11. 2024 20:51
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. 20. 11. 2024 20:51
Suroviny:
zelí bílé kysané,
cibule,
sůl,
kmín celý,
pepř,
bobkový list,
koření nové koření,
jalovec,
rozmarýn čerstvý,
voda,
olej,
sádlo,
krupice,
vejce,
škrob bramborový,
sůl
Komentáře