Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře á la kachna s karamelizovanými jablky

Hodnocení receptu je 4,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Pista22 Pista22

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 428 kJ /
1 297 kcal
Bílkoviny8,69 g
Tuky56,42 g
Vláknina33,90 g
Cholesterol 150 mg
Sodík 43 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy172,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuře řádně omyjeme, osušíme a osolíme jak na povrchu, tak zevnitř. Následně kuře rovnoměrně posypeme kmínem i majoránkou ze všech stran. Pod kůži na prsou vložíme 2 silnější plátky másla a do dutiny kuřete vložíme jedno celé, neloupané jablko. Druhé jablko zbavíme slupky, jadřince a stopky, pokrájíme ho na tenčí plátky a pokryjeme s nimi dno pekáče. Krok 2: Do pekáče vložíme připravené kuře prsíčky dolů, podlijeme vodou, vložíme zbylé dva silnější plátky másla a pečeme v troubě při 180-200°C. Kuře nezapomeneme pravidelně podlévat, aby se nevysušilo. Krok 3: Po hodině pečení kuře z trouby vyjmeme, otočíme ho prsíčky nahoru a pečeme opět hodinu při stejné teplotě, dokud kuře nezíská krásně zlatou barvu. Nezapomeneme na pravidelné polévání masa výpekem. Krok 4: S blížícím se koncem pečení připravíme karamelizovaná jablka.
Jablka zbavíme slupky, jadřince i stopky, překrojíme je na půl a pokrájíme na větší kostky (plátky by se rozpadaly).
V pánvi rozpustíme máslo. Do rozpáleného másla začneme za stálého míchání přisypávat cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Když se cukr rozpustí, přidáme do něj lžíci citronové šťávy a pokrájená jablka, mícháme a obalujeme kousky karamelem. Dbáme, aby se karamel nespálil. Krok 5: Kuře máme upečené a nyní se pustíme do omáčky.
Vezmeme rendlík, ve kterém necháme rozpustit máslo. Cibuli očistíme, nakrájíme na drobno a na másle opečeme do zlatavé barvy. Poté k cibuli slijeme obsah pekáče, ve kterém se kuře peklo, a přivedeme k varu. Z trochy mouky a vody připravíme hladkou jíšku, tzv. ameriku, kterou do omáčky vléváme po troškách za stálého míchání, dokud nebudeme s hustotou spokojeni. Dochutit můžeme cukrem či solí. Krok 6: Na porci dáváme jeden kus masa (stehno, prso,...), zhruba dvě lžíce karamelizovaných jablek i s karamelem a trochu omáčky.
Podáváme s bramborovou kaší, dýňovým či batátovým pyré.

Zveřejněno 3. 4. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuře á la kachna s karamelizovanými jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z202

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuře á la kachna s karamelizovanými jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z202

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

bofinka: Ano ano, jakmile se cukr rozpustí, jablka se jím hezky obalí a lžící spolu i s karamelem podáváme na talíř. Samozřejmě dáváme zprvu menší množstvím a, je-li třeba, cukr přidáme. Věřte, že karamel se určitě zbytečně nevyhodí ;-)

Na 2 jablka opravdu tolik cukru a masla?

Pista22: bych do toho ponořila tyčak a mouku vynechala úplně... Ale ano, lepší než amerika
P.S. doporučuji nahlédnout na možnost starší verze receptu a kouknout co moderátorka opravila podle pravidel:-K

Eja57: Děkuju moc :-) jistě by se to dalo udělat i tak, že by se opečená cibule zaprášila moukou.

Až na tu ameriku :-(. moc pěkné....

Suroviny:
kuře, jablko, kmín celý, majoránka sušená, máslo, voda, sůl, jablko, cukr krystal, máslo, šťáva citronová, máslo, cibule, mouka hladká, cukr, sůl, voda

Přidat fotografie receptu