Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nádivka nejen velikonoční

Nádivku si nemusíme připravovat pouze o Velikonocích. Chutná i jindy. Ale na jaře ji lze připravit s medvědím česnekem a dalšími jarními bylinkami. Dobře připravená nádivka se může stát zlatým hřebem jarních svátků.

Hodnocení receptu je 4,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 198 kJ /
3 632 kcal
Bílkoviny120,20 g
Tuky290,91 g
Vláknina12,80 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 5,09 g
Sůl12,05 g
Sacharidy128,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso předem uvaříme s divokým kořením doměkka. Maso i slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi opečeme a dáme stranou. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nahrubo nasekáme směs bylinek, přidáme i mladé kopřivy. Krok 3: Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Oddělíme žloutky a bílky. Krok 4: Ke žloutkům přidáme šlehačku, vidličkou rozšleháme, promícháme s rohlíkovými kostičkami a necháme vsáknout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 5: Kouskem másla vymažeme zapékací formu.
Na zbytku másla osmažíme cibuli. Přidáme spolu s uzeným a bylinkami k rohlíkům, mírně osolíme, okořeníme dle chuti a promícháme. Krok 6: Z bílků a špetky soli ušleháme hustý, ale ne moc pevný sníh (aby se nevysušil) a lehce vmícháme do rohlíkové směsi. Přesuneme do vymazané formy a dáme péct cca na 20 minut. Krok 7: Nádivka je dobrá teplá i studená. Můžeme podávat k pečenému masu s bramborami a kompotem z broskví, s brusinkami nebo samotnou se salátem.

TIP: Co přidat do nádivky a jak ji upéct

Zveřejněno 5. 4. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nádivka nejen velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pJzX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nádivka nejen velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pJzX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Eja57: :-D asi ti dědové byli stejní, také jsem takového zažila - kam se hrabe Monk:-)

Eja57: :-) no jo uznávám, bylo to nesrozumitelné, nechtěla jsem popisovat celý oběd ale dík za upozornění - upravila jsem ;-)Měj se skvěle :-K

Marie Svarcova: tak to jo, broskovy kompot ano, ale ono to v tom receptu vyznělo něco jako že na hlavičku broskev a brusinky...
Znám také od babičky, kousek kuřátka, kousek nadivky, bramburek....ale kompot zásadně třešně...jinak by děda babičku asi ...trochu despota...v koblihach jedině jahodovy dzem..a tak:-8

Eja57: :-) Díky za komentář, brambůrky, pečené kuřátko, kousek nádivky a kompot - znám od babičky, mamky a mám to ráda já i moje děti a vnoučata. :-K výhoda vaření je, že si každý může dát co mu chutná. K samotné nádivce mám ráda jen salát:-K Hezký zbytek svátečního dne :-K možná někdy ochutnáš ? :-*

Hlavičku s broskvi a brusinkami:-O
Marusko ty víš že tvoje recepty beru za top na webu... to nemyslíš vážně, viď že ne...:-O

yanull: :-)Díky za komentář, je mnoho receptů a každý dělá jak mu chutná a co se mu líbí. O tom to vaření je a je to dobře , já dávám třeba mandle nebo kaštany když ji dělám ke krůtě a také je skvělá. :-) Krásný zbytek svátečního dne a hodně zdraví všem:-K:-K:-K

Nádivku jsem pekla v sobotu, ulehčuji si práci tím, že ušlehám celá vejce do pěny, asi jako na roládu a vliji do rohlíků. Předtím je lehce navlhčím vlažným mlékem s rozpuštěným máslem. Do nádivky dávám ještě mandle, někdy slunečnicová semínka ;-)

Suroviny:
rohlík, vejce, krkovice uzená, slanina, smetana ke šlehání, máslo, cibule, sůl, pepř mletý, květ muškátový, petrželka hladkolistá, pažitka, česnek mědvědí, zelená nať

Přidat fotografie receptu