Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nádivka nejen velikonoční

Nádivku si nemusíme připravovat pouze o Velikonocích. Chutná i jindy. Ale na jaře ji lze připravit s medvědím česnekem a dalšími jarními bylinkami. Dobře připravená nádivka se může stát zlatým hřebem jarních svátků.

Hodnocení receptu je 4,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 198 kJ /
3 632 kcal
Bílkoviny120,20 g
Tuky290,91 g
Vláknina12,80 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 5,09 g
Sůl12,05 g
Sacharidy128,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso předem uvaříme s divokým kořením doměkka. Krok 2: Maso i slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi opečeme a dáme stranou. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Nahrubo nasekáme směs bylinek, přidáme i mladé kopřivy. Krok 4: Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Krok 5: Ke žloutkům přidáme smetanu, vidličkou rozšleháme, promícháme s rohlíkovými kostičkami a necháme vsáknout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 6: Kouskem másla vymažeme zapékací formu.
Na zbytku másla osmažíme cibuli. Přidáme spolu s uzeným a bylinkami k rohlíkům, mírně osolíme, okořeníme dle chuti a promícháme. Krok 7: Z bílků a špetky soli ušleháme hustý, ale ne moc pevný sníh (aby se nevysušil) a lehce vmícháme do rohlíkové směsi. Přesuneme do vymazané formy a dáme péct na 20 minut.

TIP: Co přidat do nádivky a jak ji upéct

Zveřejněno 5. 4. 2021

Poznámka autorky Marie Svarcova

Nádivka je dobrá teplá i studená. Můžeme podávat k pečenému masu s bramborami a kompotem z broskví, s brusinkami nebo samotnou se salátem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nádivka nejen velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pJzX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nádivka nejen velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pJzX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Eja57: :-D asi ti dědové byli stejní, také jsem takového zažila - kam se hrabe Monk:-)

Eja57: :-) no jo uznávám, bylo to nesrozumitelné, nechtěla jsem popisovat celý oběd ale dík za upozornění - upravila jsem ;-)Měj se skvěle :-K

Marie Svarcova: tak to jo, broskovy kompot ano, ale ono to v tom receptu vyznělo něco jako že na hlavičku broskev a brusinky...
Znám také od babičky, kousek kuřátka, kousek nadivky, bramburek....ale kompot zásadně třešně...jinak by děda babičku asi ...trochu despota...v koblihach jedině jahodovy dzem..a tak:-8

Eja57: :-) Díky za komentář, brambůrky, pečené kuřátko, kousek nádivky a kompot - znám od babičky, mamky a mám to ráda já i moje děti a vnoučata. :-K výhoda vaření je, že si každý může dát co mu chutná. K samotné nádivce mám ráda jen salát:-K Hezký zbytek svátečního dne :-K možná někdy ochutnáš ? :-*

Hlavičku s broskvi a brusinkami:-O
Marusko ty víš že tvoje recepty beru za top na webu... to nemyslíš vážně, viď že ne...:-O

yanull: :-)Díky za komentář, je mnoho receptů a každý dělá jak mu chutná a co se mu líbí. O tom to vaření je a je to dobře , já dávám třeba mandle nebo kaštany když ji dělám ke krůtě a také je skvělá. :-) Krásný zbytek svátečního dne a hodně zdraví všem:-K:-K:-K

Nádivku jsem pekla v sobotu, ulehčuji si práci tím, že ušlehám celá vejce do pěny, asi jako na roládu a vliji do rohlíků. Předtím je lehce navlhčím vlažným mlékem s rozpuštěným máslem. Do nádivky dávám ještě mandle, někdy slunečnicová semínka ;-)

Suroviny:
krkovice uzená, koření divoké, slanina, rohlík, vejce, smetana ke šlehání, máslo, cibule, sůl, pepř mletý, květ muškátový, petrželka hladkolistá, pažitka, česnek mědvědí, kopřivy, zelená nať

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu