Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně se smetanovým kedlubnovým zelím

Dobře upečená vepřová pečeně krásně voní po česneku, maso se krásně rozpadá a je šťavnaté. Obměňte klasické zelí za to smetanové kedlubnové, jeho chuť vás příjemně překvapí. Pokrm je vhodný jako nedělní oběd.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jurgen.k Jurgen.k

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 899 kJ /
2 127 kcal
Bílkoviny37,26 g
Tuky151,78 g
Vláknina75,08 g
Cholesterol 281 mg
Sodík 300 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy132,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso osolte a opepřete. Vložte ho do pekáče, přidejte oloupané celé cibule, celé stroužky česneku a sádlo. Nepřikryté zprudka zapečte v troubě předehřáté na 180 °C a pak trochu podlijte vodou. Krok 2: Zakryjte, teplotu stáhněte na 150 °C a pečte asi 40 minut. Maso aspoň jednou obraťte a průběžně přelévejte vypečenou šťávou. Posledních 10 minut pečte odkryté a na 180 °C, aby cibule krásně zezlátly a stroužky česneku byly pěkně naglazované. Pozor, maso se nesmí přesušit! Krok 3: Na kedlubnové zelí nakrájejte cibuli nadrobno a na rozpuštěném sádle ji orestujte, aby mírně zesklovatěla. Krok 4: Vsypte k ní nahrubo nastrouhané kedlubny a společně opečte. Pokud je potřeba (kedlubny jsou sušší), přilijte trochu vody. Nerestujte dlouho, kedlubny musí zůstat křupavé. Osolte, opepřete, přilijte smetanu a chvilku (asi 3 minuty) povařte Krok 5: Podávejte s menšími bramborami uvařenými v celku ve slupce (mohou se také opéct).

Zveřejněno 17. 4. 2021

Poznámka autora Jurgen.k

Recept byl připravován dle webu, Prima Fresh. Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka). www.facebook.com/groups/107167705971951/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová pečeně se smetanovým kedlubnovým zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WYWn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová pečeně se smetanovým kedlubnovým zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WYWn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
pečeně vepřová, cibule, česnek, sádlo, sůl, pepř mletý, kedlubna, cibule, sádlo, smetana ke šlehání, sůl

Přidat fotografie receptu