Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát z medvědího česneku

Špenát je velice oblíbenou přílohou nejen k uzenému masu. Vyzkoušejte si připravit tuto netradiční variantu, kdy listy špenátu zaměníte za medvědí česnek. Přípravu této pochoutky zvládnou i začátečníci a štiplavá vůně česneku již po chvíli provoní vaši kuchyň.

Hodnocení receptu je 4,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 15 min

25 min (10 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 992 kJ /
715 kcal
Bílkoviny21,78 g
Tuky59,76 g
Vláknina12,50 g
Cholesterol 423 mg
Sodík 162 mg
Sůl0,38 g
Sacharidy16,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Medvědí česnek pokrájíme na nudličky. Krok 2: V hrnci necháme rozpustit máslo (nebo použijeme špek) na kterém osmažíme dozlatova šalotku. Krok 3: Přisypeme medvědí česnek, osolíme, opepříme, promícháme a zvolna ho pod poklicí krátce podusíme (zhruba 10 minut). Podlévat není třeba, pustí dostatek vlastní tekutiny na krátké podušení. Pokud je tekutiny příliš, poklici sundáme a necháme odpařit. Krok 4: Špenát z medvědího česneku můžeme vylepšit dle naší chuti. Můžeme do něj vmíchat vajíčko, které za stálého míchání necháme srazit, nebo medvědí česnek hned od začátku podusíme se smetanou ke šlehání, kdy po chvíli poklici odklopíme a tekutinu necháme odpařit. Vynikající je i když do něj nakonec zamícháme zakysanou smetanu pokojové teploty. Krok 5: Podáváme s bramborem a volským okem nebo osmaženou uzeninou, knedlíky dle vlastní chuti a pečeným či uzeným masem.

TIP: Jak připravit špenát

Zveřejněno 7. 5. 2021

Poznámka autora recepty73

Do medvědího "špenátu" není třeba přidávat žádnou mouku a pokud ho chceme mít nutně krémovější, tak postačí jen opravdu lehce (mezi prsty) zaprášit hladkou moukou nebo Solamylem ke konci dušení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenát z medvědího česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nE65

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenát z medvědího česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nE65

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

hospodyne: no to já ho na zahradě mám,ale opravdu malinkato,že to nemá ani cenu na vaření používat:-( jím ho samotný;-)

savlinka: ...nemusíš závidět, zkus to podle rady hospodyně nebo zapátrejte v okolí. Neteři v Anglii to taky nedalo, vzala děti, udělaly si 2x výlet do lesa a hledaly, hledaly až našly:yes:;-). Tak třeba za rok s Danečkem;-):-8...
hospodyně: ...:yes::-K

:-Ksavlinka: vy přece máte zahradu. Tak si na podzim v nějakém koutě vysejte semínka m.česneku / musí projít mrazem/, příští rok to sice estráda nebude, ale další rok už ano. Když začal před lety medvědí boom, vysela jsem v koutě zahrady pod ořechem semínka nasbíraná u lesa a od sousedů a teď už je to plantáž, která se musí i redukovat. Semínka se dají i koupit.

Hned jak jsem viděla recept s medvědím česnekem tušila jsem,že to je tvůj:yes: Jak já ti ho závidím:-D:-D:-D letos nemám ani pesto.Doufám,že se i u nás ještě m.česnek objeví;-)

Suroviny:
česnek mědvědí, máslo, cibule šalotka, sůl, pepř mletý, smetana ke šlehání, vejce, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu