Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 217 kJ / 4 832 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,35 g |
Tuky | 169,78 g |
Vláknina | 25,86 g |
Cholesterol | 1,52 g |
Sodík | 3,54 g |
Sůl | 8,75 g |
Sacharidy | 672,91 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lžíci cukru rozetřeme s droždím. Až se rozpustí, přidáme 2 lžíce mouky a 2 lžíce mléka. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.
Krok 2: Ve vlažném mléce rozpustíme sůl, cukr, vanilkový cukr, tuk, citrónovou kůru a nakonec do něj rozkvedláme žloutky a rum. Do mouky v míse vmícháme rozinky, nalijeme směs a přidáme kvásek. Vařečkou těsto spojíme a důkladně vymícháme, až se začnou tvořit bublinky. Potom těsto dáme na vál a ještě je rukama propracujeme tak, až se nechytá na ruce ani na vál. Vrátíme zpět do mísy a necháme na teplém místě 2 až 3 hod. vykynout.
Krok 3: Než těsto vykyne, spaříme ve vroucí vodě mandle, pak rychle ochladíme vodou a vyloupeme ze slupek. Mandličky pak nakrájíme na drobné kostičky.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a každou část pak na 8 stejných dílů, z nichž pak postupně vyválíme stejně silné a dlouhé prameny.
Krok 5: Spodní část vánočky pleteme ze čtyř pramenů, vždy od kraje ke středu *)viz poznámka. Upletený cop přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Hřbetem ruky vytvoříme uprostřed copu rýhu, do které nasypeme trochu mandlí. Do rýhy pak položíme další cop, který upleteme ze tří pramenů stejně, jako se zaplétá cop z vlasů. Opět uděláme do copu žlábek a vysypeme troškou mandlí. Poslední díl těsta rozdělíme a vyválíme dva tenké prameny, které stočíme a položíme do žlábku.
Krok 6: Když máme obě vánočky udělané, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Do hřbetu můžeme asi na 4 částech zapíchnout párátko, aby se při pečení nesvezla. Pečeme při teplotě 160 °C asi 35 minut.
Zveřejněno 27. 5. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xp6r
Moje poznámka
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xp6r
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 57 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno 2. 12. 2024 18:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 39 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 1 hodinou
Plněné ořechy
Handour před 1 hodinou
Marokánky III - cukroví
Panova před 1 hodinou
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 2 hodinami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 2 hodinami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 2 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo,
žloutek,
kvasnice,
mléko,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
rozinky,
mandle,
sůl,
rum,
vejce
Komentáře (6)