Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílá zelná polévka kudlanka

Osvěžující polévku z mladého zelí zvládne uvařit i naprostý začátečník v kuchyni. Polévka nám nabídne dokonalé spojení křupavého zelí, jemné smetany a kyselého octa. A proč kudlanka? Protože je zahuštěná moukou zakudlanou ve smetaně.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 300 kJ /
311 kcal
Bílkoviny7,62 g
Tuky21,30 g
Vláknina0,60 g
Cholesterol 68 mg
Sodík 76 mg
Sůl0,19 g
Sacharidy21,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Zelí vaříme skoro do měkka. Krok 2: Potom zalijeme polévku smetanou trochu naředěnou mlékem, do které jsme zamíchali mouku a necháme ještě asi 10 minut povařit. Krok 3: Pozor! Před vlitím smetany musí být už polévka dostatečně slaná, pak nehrozí sražení smetany. Krok 4: Podle chuti dochutíme octem.

TIP: Domácí zakysaná smetana

Zveřejněno 27. 5. 2021

Poznámka autora Gregusa

Můžeme podávat i jako samostatnou večeři s brambory na loupačku.

Babička byla z jižních Čech, odtud název kudlanka, neboli polévka zahuštěná moukou, zakudlanou do podmáslí nebo kysané smetany.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bílá zelná polévka kudlanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BVrJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bílá zelná polévka kudlanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BVrJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

juannita: děkuji za vyzkoušení a pochvalu. :-K Moc mne to potěšilo a znovu připomnělo, tak už vím co budu brzy vařit.:-D Právě jsem na ni dostal chuť.<3:-8

Gregusa: Dobrý den, dnes mi znovu tento recept přišel do mailu, začala jsem fungovat jako bernardýn 😋 a hned vím, co budu zítra vařit. 😉🙂🙂 Krásný pohodový den přeji. 🌞🍀🕊️

Lahodná a luxusní polévka, příště uvařím ten nejvíc největší hrnec. <3 A dali jsme si k ní brambory na loupačku (které miluju a často si dvě-tři dávám k večeři jen s máslíčkem a solí) a bylo to fakt vynikající. Takže tuhle lahůdku budu vařit často. <3
Mmch jsem taky z Jižních Čech. :-K
Přeji všem krásný den a nádherné léto. 🙂 🌞🍀🥩🥓🕊️

:-):yes:

Marie Svarcova: no, taky se mi to líbí, hlavně si k tomu představuji jak se píše v poznámce - nové bramborky ve slupce vařené...:yes:

:yes: zajímavý recept, určitě zkusím <3

Suroviny:
zelí hlávkové, kmín celý, sůl, smetana zakysaná, mléko, mouka hladká, ocet

Přidat fotografie receptu