Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí líčka po staročesku

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 795 kJ /
668 kcal
Bílkoviny10,72 g
Tuky30,82 g
Vláknina37,60 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 93 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy70,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěná, kuchyňsky upravená líčka (zbavíme blan, ale ponecháme tuk) nakrájíme na kostky větší než na guláš. Do rozehřáté hluboké pánve dáme sádlo, kusy masa opečeme ze všech stran a vyndáme stranou do pekáče vhodného do trouby. Troubu zapneme na 160 °C spodek/vršek. Ve stejné pánvi osmahneme dohněda cibuli nakrájenou nahrubo, před odstavením ještě přidáme rozmáčknutý česnek. Cibule dáme tak velkou hromádku, jako nakrájeného masa. Krok 2: Maso v pekáči osolíme, posypeme kořením, přidáme protlak a promícháme. Zasypeme cibulí s česnekem, podlijeme pivem a polovinou vývaru. Zakryjeme víkem, vložíme do předehřáté trouby a min. 2 hodiny neotevíráme. Připravíme žampiony, pokud jsou hezké, bílé stačí je otřít papírovou utěrkou nebo je sloupneme. Hlavičky nakrájíme na osminy (klínky) a osmahneme na másle dozlatova. Krok 3: Po 2 hodinách zjistíme vidličkou tvrdost masa, dle potřeby přilijeme horký vývar a pečeme ještě cca
45 minut - hodinu. Po této době už je masíčko krásně měkké a podušená cibule zahustila omáčku. Můžeme maso dát stranou a omáčku propasírovat nebo lehce rozmixovat. Dle potřeby dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a přidáme připravené žampiony. Podáváme s bramborovou kaší, celerovým pyré, šťouchaným bramborem nebo domácími bramborovými noky či knedlíky. Doplníme hlávkovým nebo okurkovým salátem.

Zveřejněno 7. 6. 2021

Poznámka autorky Marie Svarcova

Staročeské koření můžeme dle chuti udělat domácí bez soli, jelikož obsahuje koření, které máme běžně doma. Mletý i celý kmín, nové koření a černý pepř, sladkou papriku, promnutou majoránku, muškátový květ a mletý sušený zázvor, bobkového listu můžeme dát 1-2 celé a pak po vyndání z trouby odstranit. Ostatní koření umeleme v mlýnku nebo podrtíme v hmoždíři, ale každé se prodává i mleté.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí líčka po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6D99

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí líčka po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6D99

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
líčka hovězí, sádlo, cibule, protlak rajčatový, česnek, koření, rozmarýn, sůl, pivo černé, vývar masový, žampióny, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu