Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové makovky

Co lepšího si lze k snídani přát, než sladké makovky vonící vanilkou! Celý svět se nám hned bude zdát krásnější. Nadýchané těsto vypečených makových rohlíčků s kávou nebo čajem nám hned rozjasní celý den.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí těsta

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 044 kJ /
2 401 kcal
Bílkoviny65,86 g
Tuky71,25 g
Vláknina15,80 g
Cholesterol 471 mg
Sodík 35 mg
Sůl0,07 g
Sacharidy366,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Krok 2: Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Těsto. Krok 4: Vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček. Krok 5: Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy. Krok 6: Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečicím papírem. Krok 7: Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka a posypeme celým mákem. Krok 8: Pečeme ve vyhřáté troubě na 190-200 °C asi 13-17 minut.

Zveřejněno 1. 7. 2021

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilkové makovky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/050y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilkové makovky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/050y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Jouwelka: děkuju, díky i za fotky :-K Pochutnejte si :-*

Jsou výborné, ja je mám ráda samotné tak jsem přidala lžičku cukru ;-) ale kdo si loupáky maže marmeládou tak jsou OK

daninako: perfektní!:-K Moc děkuji i za krásnou fotku <3

Zadělala jsem v domácí pekárně. Výsledkem jsou vynikající měkounké rohlíčky, s marmeládou sladké akorát. Pro snězení jen tak bych trochu cukru přidala, ale stejně zmizely rychlostí blesku. :-)

:-Kmagdalenka: vážení soli mám po své matce, která vařila ve školní jídelně. Maličké množství nevážím, ale v zemědělskou sezonu vařím i velké množství masa. Do knedlíků sůl také nepotřebuji vážit:-D

hospodyne: myslím, že soľ som v živote nevážila...lyžičkujem. :-D aj cathleen lyžičkuje!

:-Kmagdalenka: od oka moc nepeču ani nevařím / zejm. sůl si vážím/, protože, když něco zkazím, zkazím toho hodně. Ale myslela jsem to tak, že když je v receptu na jednu dávku 230ml tekutiny, tak si to musím přepočítat na 500ml, protože peču přeci z půllitru nebo třičtvrtělitru:-D:-D:-D Asi jsem trochu vadná. Ale abych se trochu obhájila, jsou to ověřená množství, která rodina sní k určitému účelu

hospodyne: ja často používam mieru "od oka"...alebo "primerane"...niekedy to prešvihnem, potom sa kajúcne vrátim k váhe.

:-Kmagdalenka: běžné pečivo počítám ještě pořád postaru - z půl litru, z litru..:-) Tak to říkaly stařenky, mamka a už to užívají i dcera se snachou. Ale přiznávám, že cizí si s těmi počty někdy neví rady. Ptají se " no a kolik teda dáváš mouky ":-)

Hospodyně:Maruško, já už po tvém vzoru, zadělávám v robotu, i linecké, si mě inspirovala a už to mám vychytané, jak studené suroviny zpracovat, i štrúdlík dělám v robotu,drobénku taky ! :-D

hospodyne: ja robot nemam, miesim rucne. Najmenej z 1,5 davky a to kazdy druhy den. Lebo babi pecie najlepsie kolace... A vari najlepsiu rezancovu polievku....Kobyliek mam vela, teraz pridu iba v malej zostave. Niektore su v zahranici, niektore este prilis mrnave.

:-Kmagdalenka: tak to já násobím vícekrát:-D:-D U nás je kobylek celé mračno
Nedávno jsem našla na půdě staré dřevěné necky na těsto, asi ještě po prababičce. Dost velké, z dětství si je pamatuji. Z kolika litrů babičky zadělávaly, když nás bylo pořád moc a třikrát týdně bylo pečené jako hlavní chod, to si už netroufám odhadnout. O takové práci se nám už naštěstí ani nesní

cathleen: kobylkám chutí všetko, čo im podľa teba upečiem. Všetky vianočky, makovky - tie im zvyknem aj plniť čokoládou, aj ďalšie koláče aj chlieb. Iba máš malé dávky, to ti musím vytknúť. Ja potrebujem vždy 1,5 dávku...:-D (O pár dní príde 5 kobyliek...)

magdalenka: :-D:-D to mě rozesmálo! Budu moc ráda, pokud zachutnají <3

bystrouska: děkuji! :-K jsou poměrně málo sladké - pokud sladíte víc, počítej s tím. Ale zase je možné je lehce máznout máslem a ozdobit sladkou marmeládu :-8 My je snědli jen tak, suché:-D

Suroviny:
voda, žloutek, sádlo, sůl, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr vanilkový, droždí čerstvé, vejce, mák

Přidat fotografie receptu