Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukeťák (cuketový bramborák) bez lepku, mléka a vajec

Cuketový bramborák je skvělou alternativou pro ty, kteří hledají chutné a zdravé jídlo bez alergenů. Tento pokrm spojuje jemnost nastrouhané cukety s křupavostí bramboráku, aniž by obsahoval lepek, mléko nebo vejce.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 137 kJ /
272 kcal
Bílkoviny7,31 g
Tuky1,47 g
Vláknina12,77 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,65 g
Sůl4,16 g
Sacharidy52,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu očistíme (starší oloupeme a vydlabeme jadérka, mladou stačí omýt a odkrojit stopku) a nastrouháme nahrubo. Oloupané brambory nastrouháme najemno, smícháme s nastrouhanou cuketou a necháme 5 min odstát. Krok 2: Uvolněnou vodu slijeme a necháme bokem. Zeleninu ale nemačkáme, trochu šťávy by si měla nechat. Přidáme rozetřený česnek, majoránku, kmín a sůl. Na závěr po částech a za míchání přidáváme hladkou cizrnovou mouku. Množství záleží na tom, kolik tekutiny zůstalo v zelenině. Těsto by mělo být kompaktní, neměla by se od něj oddělovat voda. Krok 3: Nepřilnavou pánev lehce vymažeme olejem a rozehřejeme. Lžící nebo naběračkou tvoříme z těsta placky a smažíme po obou stranách dozlatova. S obracením nespěchejte, je třeba nechat placku z jedné strany opéct pěkně dozlatova, aby byla kompaktnější a při obracení se netrhala.

TIP: Na čem smažit bramboráky: Sádlo nebo olej

Zveřejněno 29. 7. 2021

Poznámka autorky petram

Cuketa a brambory by měly být v poměru 1:1 až 2:1 podle vašich preferencí. Já mám raději zeleninovější, někdo zase preferuje více brambor, protože výsledný cukeťák více připomíná bramborák.

Pokud chcete placky nadýchanější, přidejte do těsta 1/2 lžičky prášku do pečiva.

Placky je lepší smažit menší, snáz se pak otáčejí. Kdo má lívanečník, může smažit v něm.

Pokud se placky trhají a rozpadají, přidejte více cizrnové mouky.

Já smažím na velké nepřilnavé pánvi, kterou na první placku lehce vymažu olejem. Po otočení a na další placky už olej není třeba. Některé materiály je ale třeba alespoň tenkou vrstvou namazat před každou plackou.

Další bezlepkové a veganské recepty najdete na mém blogu www.varimbezlepkumlekavajec.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukeťák (cuketový bramborák) bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mKNp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukeťák (cuketový bramborák) bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mKNp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
cuketa, brambory, česnek, majoránka, kmín celý, sůl, mouka cizrnová, olej, cibulka jarní, majoránka, chilli paprika čerstvá, prášek do pečiva

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu