Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 536 kJ / 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,52 g |
Tuky | 1,20 g |
Vláknina | 5,66 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5,79 g |
Sůl | 14,20 g |
Sacharidy | 21,67 g |
Postup přípravy
Po vymytí mouky nechte škrobovou vodu několik hodin nebo přes noc odpočívat, škrob se usadí na dně nádoby. Jakmile se usadí, opatrně slijte většinu přebytečné vody a nahoře nechte asi 15 %. Zkrátka, jakmile se začne z hrnce valit škrob, přestaňte slévat. Zamíchejte, nejspíše budete muset škrob ze dna hrnce uvolnit tyčovým mixérem nebo vařečkou s rovnou hranou nebo špachtlí.
Škrobová kaše v lednici vydrží i týden. Doporučuji ji záměně nechat zkysnout, což se stane asi po 24-30h, podle okolní teploty. Slanina pak bude chutnější. Použijete-li zkyslou kaši, vynechte ocet. Krok 2: Namíchejte těsto:
Škrobové těsto rozdělte na 2 části do odměrek s nálevkou. Poté přidejte všechny přísady podle rozpisu ingrediencí. Tyčovým mixérem rozmixujte nejdříve bílou část, pak červenou (tu déle, ať v ní nezůstanou kousky řepy). Těsto by mělo být relativně řídké, pokud není, přidejte vodu. Pokud je řídké moc (slili jste na začátku málo vody), zkuste pokračovat, budu držet palce :)
Koření můžete obměnit podle toho, co máte doma, zde uvedené suroviny jsou jen vodítko. Nemáte-li tekutý kouř, použijte trochu více uzené papriky. Slanina bude dobrá i zcela bez uzené příchuti, ale velmi doporučuji ji nevynechat. Můžete použít i barbecue omáčku, kterou koupíte snad úplně všude. Glutamán sodný je volitelný, ale taktéž vřele doporučuji. Kdo chce, přidá chilli. Krok 3: Vyrobte "palačinky":
Nachystejte si velký talíř nebo prkénko.
Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev nebo dobře zajetou litinovou na středním plameni. Doporučuji pánev pozvolna nahřívat nějakou dobu dopředu, aby se důkladně prohřála celá. Přidejte trochu oleje, rozetřete a do horké pánve vedle sebe "malujte" tenké pruhy červené a bílé směsi (více červených než bílých), následně pánví potřepte, aby se pruhy spojily, ale samozřejmě ne tak moc, aby se vše slilo dohromady. Vyžaduje to trochu cviku.
Pokud bude palačinka tlustší, bude slanina spíš žvýkavá než křupavá. Jakmile placka ztuhla i shora, potřete ji olejem, obraťte pánev vzhůru nohama nad talířem a poklepte její dno, aby se na něj palačinka vyklopila. Vyrobte další palačinky, dokud nespotřebujete veškeré těsto. Krok 4: Vyrobte pruhy slaniny:
Nechte palačinky zcela vychladnout a nakrájejte nebo natrhejte proužky tak, aby každý obsahoval jak červenou, tak bílou část. Krok 5: A jdeme smažit.
Na pánvi rozehřejte na středním ohni větší dávku oleje a po částech usmažte slaninové proužky z obou stran do křupava (poznáte, proužek drží tvar a "šustí"). K obracení používám dvě vidličky. Jako u hranolek platí "méně je více", aby se olej potravinou příliš neochladil a proužky se neslepily dohromady. Od smažení neodcházejte, je to delikátní činnost, kterou musíte sledovat jako ostříž. Při vyjimání proužků z pánve 2 vidličkami nechte nad pánví chvíli zkapat olej. Krok 6: Bude toho hodně, takže po vychladnutí nahážeme do mrazuvzdorného sáčku a zamrazíme. Kupodivu po rozmrazení slanina zůstává křupavá!
Zveřejněno 2. 8. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rostlinná slanina z pšeničného škrobu za pár korun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NVKK
Moje poznámka
Rostlinná slanina z pšeničného škrobu za pár korun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NVKK
Nejnovější recepty
Kohoutí prsa sous-vide se žampionovým ragú
Přidáno před 4 hodinami
Čokoládové muffiny s Nutellou
Přidáno před 4 hodinami
Snídaně, oběd i večeře na jednom talíři pro diabetiky
Přidáno před 6 hodinami
Smažené žampiony, volská oka a ledový salát s kapií
Přidáno před 6 hodinami
Holandský řízek podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Jižanské kuřecí paličky v kukuřičných lupíncích
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Připravili jsme máslový ležák jako z Harryho Pottera: Horký cider se šlehačkou a karamelem chutná překvapivě skvěle
Kuře na paprice i pro začátečníky: Šťavnaté a křehké maso s chutí papriky dokonale ladí s omáčkou ze smetany, hotové je za chvíli
Retro okénko: Kostkový cukr i barevný cukr bridž byly kdysi hity. Půlkilová krabice vyšla na 8 Kčs a děti z ní tajně ujídaly
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Neregistrovaný před 18 minutami
Kralik v italske omacce
Neregistrovaný před 18 minutami
Čočka po indicku
Neregistrovaný před 19 minutami
Těstoviny s cuketou
Neregistrovaný před 19 minutami
Vepřové Hokkaidó
Neregistrovaný před 19 minutami
Francouzský hruškový koláč
Neregistrovaný před 19 minutami
Zapečené kuřecí medailonky
Neregistrovaný před 19 minutami
Koření do polévky
Neregistrovaný před 20 minutami
Kuřecí kousky se žampióny a kukuřicí
Neregistrovaný před 20 minutami
Ořechovo-lněné perníkové sušenky (bez lepku, mléka a vajec)
Neregistrovaný před 20 minutami
Suroviny:
seitan,
omáčka sojová,
cukr,
ocet,
řepa červená,
paprika sušená sladká,
koření houbová variace,
sůl,
droždí lahůdkové,
česnek sušený,
cibule sušená,
koření tekutý kouř,
chilli,
seitan,
cukr,
ocet,
česnek sušený,
cibule sušená,
droždí lahůdkové,
pepř,
sůl,
Komentáře