Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Seitan (klasický, domácí, vymývaný)

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jumano jumano

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 213 kJ /
3 875 kcal
Bílkoviny134,08 g
Tuky23,21 g
Vláknina45,68 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,26 g
Sůl8,00 g
Sacharidy759,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z mouky a vody vypracujeme těsto, necháme v míse s teplou vodou minimálně 1 hodinu uležet. Krok 2: Připravíme velkou nádobu, na ni cedník a do nálevky asi 2 litry teplé vody. Z mísy s těstem odlijeme část vody do druhé nálevky a začneme vymývat škrob, střídavě studenou a teplou vodou. Jakmile je tekutina hodně mléčná, slijeme do velkého hrnce přes cedník. Pozor, ať nám do cedníku v této fázi nevyhrkne celé těsto, zcela by ho zalepilo. Cedník máme pro případ, že se nám během vymývání oddělí nějaké hrudky. Ty cedník zachytí a můžeme je vyklepnout zpět do vymývací mísy. Druhé vymývání provádíme teplou vodou, třetí zase studenou atd. Jakmile vidíme, že se z těsta uvolňuje již málo škrobu, tj. tekutina již nedosahuje syté mléčnosti, máme hotovo (vymývání nepřežeňte, Seitan by byl příliš tuhý). Získaný škrob lze využít k výrobě rostlinné slaniny, recept najdete v poznámce. Krok 3: Smícháme v míse veškerá sypká dochucovadla a cizrnovou mouku a přidáme těsto a ocet. Důkladně a silou vše prsty vmasírujeme do těsta (nebo použijeme tyčový mixér). Můžeme přidat i trochu oleje. Pořádně prohnětneme, aby se opravila ochucovadly narušená vlákna bílkoviny a necháme 30 minut uležet. Krok 4: Těsto rozdělíme na 3 kusy, vytaháme z nich hady, upleteme cop a necháme 30 minut uležet. Opět vytáhneme do délky a uděláme minimálně 5-6 uzlů. Tyto kroky napomohou výsledné vláknité stuktuře výrobku. Zauzlíkované těsto již nenecháváme odpočívat, ihned přecházíme k dalšímu kroku. Krok 5: Rozehřejeme nepřilnavou pánev s olejem a opečeme seitan z obou stran do zlatava (můžeme zároveň s těstem přidat i nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, např. mrkev, celer atd.). Přilijeme na jeden prst vody, přiklopíme a vaříme na mírném ohni asi 45 minut. Voda nesmí vřít, jen mírně probublávat. Pozor, některé přenosné indukce nejsou schopny malého výkonu. Pokud seitan vaříme příliš zprudka, zhoubovatí. Bude k jídlu, ale nebude to zkrátka ono. Krok 6: Hotový seitan necháme vychladnout a umístíme do lednice. Lze konzumovat ihned, ale konzistence je po několika hodinách klidu lepší. Krok 7: Seitan můžeme marinovat a grilovat, natrhat na nudličky a opéct, natrhat na plátky, obalit a usmažit řízky atd.

Zveřejněno 2. 8. 2021

Poznámka autora jumano

Ochucovadla berte jako inspiraci, můžete klidně použít směs na gyros, steak atp., ale velmi doporučuji pořídit zde uvedené koření, zejména lahůdkové droždí, pokud ho ještě nepoužíváte. Bude se vám hodit i do pomazánek.

Cizrnovou mouku lze vynechat, ale vylepší strukturu výsledného výrobku, bude šťavnatější, méně tuhý.

Poznámka pro bezlepkáře: Seitan je čistý lepek, ovšem některé zdroje uvádí, že osoby s mírnou intolerancí s ním nemusí mít problém, protože nežádoucí potíže vytváří pouze ve spojení s pšeničným škrobem.

Osoby, které intolerancí na lepek netrpí vůbec, se této fantastické suroviny bát nemusí. Bezlepkománie není nic jiného než marketing těžící z nevědomosti osob, které tloustnou a mají potíže z kombinace lepku i škrobu, takže přílišné konzumace "celé" mouky jako takové.

A TEĎ TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ, recept na slaninu: www.toprecepty.cz/recept/67158-rostlinna-slanina-z-psenicneho-skrobu-za-par-korun/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Seitan (klasický, domácí, vymývaný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OWXG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Seitan (klasický, domácí, vymývaný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OWXG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
mouka hladká, voda, koření houbová variace, sůl, droždí lahůdkové, pepř, cibule sušená, česnek sušený, mouka cizrnová, cukr moučkový, ocet, sušená zelenina,

Přidat fotografie receptu