Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kečup

Zužitkujte nadúrodu rajčat a uvařte si domácí kečup. Je to sice časově náročnější, ale výsledná chuť je o poznání lepší, než kdybyste si jej koupili v obchodě. Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete přidat i feferonky.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 082 kJ /
1 693 kcal
Bílkoviny29,75 g
Tuky10,09 g
Vláknina65,39 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,21 g
Sůl30,00 g
Sacharidy343,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata, jablka a cibuli očistíme, omyjeme, nakrájíme na středně velké kusy a dáme do hrnce. Za občasného míchání přivedeme k varu a poté zvolna dusíme. Trvá to asi 30 minut. Krok 2: Rozdušenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme cukr, sůl, ocet, všechno koření a vaříme 30 minut. Krok 3: Připravíme si mísu a směs do ní propasírujeme. Poté vlijeme zpět do hrnce a za občasného míchání vaříme do potřebné hustoty, odhadem 30 - 60 minut. Krok 4: Připravíme si čisté skleněné lahve a víčka a nejlépe za pomoci nálevky je naplníme horkým kečupem. Hrdla lahví dobře očistíme, zavíčkujeme a lahve převrátíme dnem vzhůru. Krok 5: Takto necháme kečup vychladnout a poté můžeme uschovat.

TIP: Chyby při výrobě kečupu

Zveřejněno 6. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kečup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4R4x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kečup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4R4x

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (22)

výborný

Výborný:yes:<3

Martan77: Ďakujem. :-K

Adelaide: Ďakujem, som rada, ře sa podaril a chutil. :-8;-)

Dělala jsem ho loni a chtěla počkat, až ho ochutnámne :D a nakonec jsem zapomněla na hodnocení - a on došel hrozně rychle :D výbornej - i když jsem nedala tymián, feferonky a česnek - tak opravdu domácí základ - na chleba sice úplně nebyl, ale do toustů, na pizzu, jako základ pro špagety nebo pod maso naprosto dokonalej...:-D tak čekám na letošní úrodu a budu pokračovat :)
I mamka si ho chválila - dostala skleničku na ochutnání:-p

Zuzana Mittelbachová 2. 8. 2014 19:39
Dělala jsem kečup poprvé a je úžasný :-)děkuji za receptík;-)

senky: Janka, som rada, že chutí...:-8

Terezko, dnes uvařen, ještě za horka ochutnán a mňam:-8:-8 jenom pro jistotu jsem ještě 20´na 80°C zasterilovala;-) posílám bodík a díky:-K foto dodám:-8:-K

Taky jsem dělala,recept mám stejný,kečup je fakt dobrý:-p:yes:.Nedávám ale feferonky.

Zkusila jsem ho udělat asi před měsícem, dnes jsme ho poprvé otevřeli a ochutnali ke grilovanému masu - :-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p - nejlepší kečup, který jsem kdy jedla:-!:-!:-!. Získala jsi mne navždy, tento recept bude vždycky patřit do mého receptáře. Zkoušela jsem jeho obměny podle svého, ty jsem ještě nechutnala, ale pochybuju, že tě trumfnu:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Tejaja dnes jsem dělala kečup vynikající,akorát sem vynechala česnek a feferonky super:yes:

vybusna, mamičke to už asi nevyhovoríš :-D musíš sa s tým zmieriť:-D ja robím naraz viac dávok, počkám na nával paradajok a ide sa na vec, ale aby som si nekomplikovala život s korením, tak dávam každú dávku do iného hrnca. Tiež anomália, nie ?:-D:-D Ale zase nemám veliký hrniec, no 2 dávky mi do jedného vojdu...

no to by si tejaja mala vtlct do hlavy mojej mamke....ja nastastie pri vyrobe kecupu nebyvam, ale svagrina, alebo otecko su uz zufali, preotze kazdy rok musia pasirovat na tom diablovom nastroji....a to vytahuju kvoli par flaskam, pretoze sa robi, vzdy len jedna davka.

Takýto pasírovač sme mali kedysi doma, už dávno neexistuje, odkedy som sa vydala, mám pasírovač na robote. Ale v prípade kečupu, to robím tým spôsobom, ako som popísala. Odpad je minimálny, práve vďaka tomu mixovaniu. Takže sa neoplatí vyberať pasírovač, na hustom cedníku toho ostane minimum. ;-)

...dělám kečup podobně, ale přidávám k němu ještě i bílou papriku...a máme neskutečnou spotřebu...před lety jsem si koupila tento pasírovač http://www.firma-selo.sk/slideshow/pasirovac.html a je úplně úžasný...:yes::yes:

ukladám a po dovče určite urobím... akurát zaváram paradajky na omáčky, polievku.... ale aj na kečup ešte bude paradajok na záhrade dosť:-)

Tématické fráze:
kečup recept, kecup, rajčatový kečup s jablky, recept na kečup, výroba kečupu, kečup z domácí pekárny, nejlepší recept na kečup, nejlepsi kecup, recept kečup, domácí kečup s jablky, kečup v domácí pekárně, výroba domácího kečupu, kecup v pekarne, kečup výroba, kečup recepty, příprava kečupu, nejlepší kečup recept, nejlepsi domácí kečup, recepty kečup, vaření kečupu

Suroviny:
rajče, jablko, cibule, sůl, cukr, ocet, skořice mletá, paprika sušená sladká, koření hřebíček, česnek, pepř černý, tymián, bobkový list, feferonka, koření nové koření

Přidat fotografie receptu