Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené špekáčky

Pokud máte kvalitní špekáčky od spolehlivého uzenáře, můžete je zkusit doma nebo na chalupě usušit. Pokud na ně vydržíte čekat minimálně 30 dní, budete odměněni jejich neobvyklou pikantní chutí.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

koben

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min doba sušení 30 dní

10 min (10 min příprava, doba sušení 30 dní)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Špekáčky 80 % masa a více, uvážeme po 3-4 ks, aby šly pověsit. Namočíme je do vody, poté vytáhneme a mokré zasypeme solí. Krok 2: Sůl se na ně pochopitelně nalepí a to ve velké vrstvě, proto je poplácáme, aby vypadaly jako mírně pomoučněné. Krok 3: Pověsíme je nejlépe pod pergolu, musí být ve stínu pěkně na vzduchu, nesmí na ně pršet a pak je úplně jedno, jestli je 30 stupňů. Nechte je tam měsíc, budou výborné.

TIP: Recepty na zpracování přebytečných uzenin

Zveřejněno 9. 8. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené špekáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mK0A

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené špekáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mK0A

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

maris: Právě se stalo :-)

koben: ne každý čte komentáře, tak by bylo asi třeba opravit recept. ( kliknout na "upravit" a můžete ty " koruny stromů" vymazat;-)

yanull: No jo,to si nebyl zrovna nejlepší příklad, určitě zmoknout nesmějí :-((

koben: Děkuji za odpověď:-K, jen mě ještě napadá, pokud jsou špekáčky v koruně stromu, to můžou i zmoknout?

Tohle dělávala babička a my, děti, jsme chodily loudit. To byla fakt lahoda. Ale babička to věšela na trám na půdě, a nesolila to.:yes:

yanull: Já mohu ze své zkušenosti potvrdit, že se mi za celou dobu co přez léto takto špekáčky suším nestalo, že by do nich nezvaní hosté pustili. Zřejmě za vším bude ta sůl,ona vytvoří takovou zprvu mokvající později tvrdou krustu ,zajímavé je ,že přitom se ze samotného špekáčku rozhodně nestane slaneček na obrázku úplne vlevo,dva špekáčky od 2 července ,vpravo jeden od 7 června,jak vidíte, jsou úplne netknuté ,zkusím přidat detail oné krusty která se na povrchu vytvoří. Přeji hezký den:-)

Zajímavý recept. Jak lze špekáčky chránit před nezvanými návštěvníky? Kočky, ptáci apod.? ;-)

Suroviny:
špekáček, sůl

Přidat fotografie receptu