Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové věnečky podle Mišky Kuličky

Nadýchané odpalované těsto, vanilkový krém a svěží poleva. Jen málokterá naše dobrota má tak vznešený původ a historii sahající přes několik století. Řeč není o ničem jiném než o notoricky známých žloutkových věnečcích.

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby chlazení

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 656 kJ /
5 893 kcal
Bílkoviny101,10 g
Tuky381,72 g
Vláknina4,83 g
Cholesterol 2,86 g
Sodík 1,68 g
Sůl3,97 g
Sacharidy492,51 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pro přípravu krému nalijeme do hrnce mléko a rum a přivedeme k varu. Krok 2: Během zahřívání mléka v míse rozmícháme cukr, žloutky, kukuřičný škrob a vanilku. Krok 3: Jakmile mléko začne bublat, pomalu nalijeme za stálého míchání zhruba hrnek horkého mléka v tenkém proudu do vaječné směsi, tomuto postupu říkáme temperování. Krok 4: Když jsou vejce temperovaná, nalijeme směs vajec do horkého mléka v hrnci. Zahřejeme a intenzivně šleháme, dokud nezhoustne. Krok 5: Směs sundáme z plotny a rozmícháme s kousky másla do hladka. Krok 6: Přelijeme ji do mísy a povrch ihned zakryjeme potravinovou fólií. Ujistíme se, že se fólie dotýká celého povrchu, tím zabráníme tvorbě škraloupu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně několik hodin v lednici, dokud nebude krém úplně vychlazený. Krok 7: Na přípravu těsta do hrnce nalijeme vodu, mléko a přidáme máslo a sůl. Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Krok 8: Když se tekutina začne vařit, přidáme najednou prosátou mouku a intenzivně promícháme vařečkou. Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Odpalované těsto musí tvořit hladkou hroudu. Krok 9: Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout, nejlépe za stálého míchání v robotu. Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abychom v něm bez problémů udrželi prst, postupně do něj zašleháme vajíčka. Krok 10: Troubu vyhřejeme na 190 °C. Připravíme plech vyložený pečicím papírem. Cukrářským sáčkem s velkou hvězdicovitou špičkou na něj stříkáme věnečky o průměru 7 cm. Krok 11: Pečeme asi 25 minut. Během pečení neotvíráme troubu minimálně po dobu prvních 15 minut, aby těsto nespadlo. Po upečení věnečky vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. Krok 12: Žloutkový krém krátce, ale důkladně, vyšleháme s mascarpone. Krok 13: Připravíme polevu. Do misky dáme cukr, citronovou šťávu i rum. Ručně třeme do hladké husté polevy. Krok 14: Vychladlé věnečky prokrojíme a na spodní část pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a poté položíme na nastříkanou náplň.

TIP: Časté chyby při přípravě věnečků. Poradíme, jak se jim vyhnout

Zveřejněno 12. 8. 2021

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KPGz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KPGz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Suroviny:
voda, mléko, máslo, mouka hladká, vejce, sůl, mléko, rum, cukr, škrob kukuřičný, žloutek, pasta vanilková, máslo, mascarpone, cukr moučkový, šťáva citronová, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu