Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilovaná rajčata na všechno

Voňavá rajčata z vlastní zahrádky, vyzrálá na sluníčku, existují snad lahodnější? Pokud jste vysadili více než pár sazenic, brzy se spustí lavina úrody, kterou je nutno zpracovat. Připravte si jednoduše konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě, v zimě přijdou vhod.

Hodnocení receptu je 4,9 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

klukodvody klukodvody

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min doba přípravy podle množství rajčat

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, doba přípravy podle množství rajčat)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvá rajská jablíčka velmi pečlivě omyjeme a lehce vyřízneme zbytky po stopce. Krok 2: Podle velikosti rajčata nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky a naskládáme do čistých sklenic (nebojíme se přitlačit), otřeme jim hrdla a pevně je zavíčkujeme. Krok 3: Nepoužíváme žádné přísady ani nálevy. Sterilujeme při teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Krok 4: Takto upravená rajčata se po otevření dají velmi snadno oloupat a můžeme je díky přírodní chuti použít na přípravu čehokoliv, kam rajčata patří.

TIP: Tipy na zpracování bohaté úrody rajčat

Zveřejněno 6. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sterilovaná rajčata na všechno

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86O3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sterilovaná rajčata na všechno

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86O3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Rajčata byla skvělá, šlo to rychle. Jen jsem trochu solila, vytáhne to cukr a jsou sladká.

Letos také zavařuji podle tohoto receptu, ale bohužel se mi také několik sklenic zkazilo:-((.Dnes jsem to s hrůzou zjistila, tak váhám jestli ještě udělat pár várek.Nevím kde může být chyba? Předloňská takto zavařená rajčata mi vydržela až do letošního jara. Dávám do zašroubovacích sklenic a s novými víčky. Jestli jsem sklenice málo umyla nebo nevím. Dělám počád stejně:-(

Před pár dny jsme takhle zavařovali krásná zdravá rajčata :-) děkuji za recept:yes:

Takhle rajcata zavaruji uz par let, recept mam po babicce a opravdu je to v zime radost. Nemusim pak kupovat nakysla, tvrda rajcata ze supermarketu, co chutnaji jako nedomrle :-)citrony.

Neni lepsi tu slupku sundat hned? Taky zpracovavam prebytky rajcat, oloupu, rozvarim a zredukuju, neni potreba tolik sklenic.:yes:

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost, jestli se takto dají zpracovat i malá cherry rajčátka? A bylo by možno zavařit je celá, nebo se musí také překrojit. Děkuji. :-)

Jana Šmídová 15. 9. 2016 12:57
ladael: Jde to,nemusíte je vůbec krájet ,jen naskládejte a zavíčkujte a zavařte .

Zobrazit starší odpověď

Dokoupilová 4. 9. 2016 06:25
marie: Příště po sterilování převraťte hned dnem vzhůru a nechte tak vychládnout. To by měla ta víčka chytit. A já rajčata po umytí rozmixuji, naleji do sklenic, zavíčkuji, zasterilizuji, obrátím dnem vzhůru a tak se dají použít všude a myslím, že jich tam vejde více a není problém s loupáním. Hodně zdaru:-)

Irena Vulovičová 11. 9. 2016 08:44
Dokoupilová: Ja rajčata spařím oloupu,pokrájím,rozvařím s trochou soli a steriliziji 15 min

Ale tam žádná mrkev není.

klukodvody: Terka myslela zavarenú mrkvu od Jaroslavy, koment pod Terkou

Jaroslava 3. 8. 2016 20:34
Podobně jako rajčata dělám i směs rajče-paprika-cibule (do směsi na špagety, na lečo, do guláše), stejně zavařuji bez jakýchkoliv přísad či vody i nastrouhaná oloupaná jablka (s listovým těstem štrůdl za necelou půlhodinu), vypeckované švestky (na koláče) nebo nastrouhanou mrkev. Steriluji 20 minut na 80-90 °C - obvykle ve staré pračce Romo Kombi s ohřevem. S novými víčky, která vždy chytnou, se mi nikdy nic nezkazilo. :yes:

Jaroslava: dobry den, na co pak pouzivate tu zavarenou mrkev?

Takto dělám rajčata samotná a taky s paprikou už cca 30 let a nikdy se nekazí,s paprikou na lečo,pod maso,samotná na rajskou i ke špagetám..:-)zykorova@seznam.cz

Tak nevím,co jsem udělala špatně, z 5 sklenic zůstala jen 1. Škoda rajčátek.Chyba bude asi ve sklenicích,použila jsem patentní na šroubovací víčka a ta pořádně nechytla, příště použiji normální sklenice na zavařování,letos si už ale netroufnu.
:-((:-(:-((

Irena Vulovičová 11. 9. 2016 08:52
marie: Použivám všechny sklenice a už i použitá víčka a nikdy se mi nic nezkazilo,zavažuji ,všechno ovoce,zeleninu na různé způsoby i houby a jsem moc spokojená a rodina také

Toho se nebojte ,ta rajčata jsou šťavnatá a trochu šťávy tam určitě máte .:-):-)

Protože máme mega úrodu vlastních rajčat,hledala jsem jejich uplatnění. Zavařila jsem dle výše uvedeného návodu, tak uvidím co na to rodina. Jen mě zarazilo, že pustila velmi málo vlastní šťávy,prakticky jsou na suchu i když doba a teplota byly dodrženy.Tak uvidíme??;-(vejma@seznam.cz

Nevadí ona se ještě trochu pustí .:-K:-K

spagetka:Uš sem to udělala nevadí že ta štáva není aš u víka že nejsou potopení všechny?

Tématické fráze:
zavařování rajčat, jak zavařit rajčata, rajčata zavařování, jak zavařit loupaná rajčata, sterilovaná rajčatová šťáva, recepty z rajčat, zavarovani loupanych rajcat, zavařená rajčata, recepty z rajčat zavařování, zavařovaná rajčata, zavarovani rajcat recepty, zavařit rajčata, loupaná rajčata recept, zavařená loupaná rajčata, sušená rajčata použití, zavařujeme rajčata, rajčata ve vlastní šťávě, rajčata recepty zavařování, jak zavařovat rajčata, zavařování rajčata

Suroviny:
rajče

Přidat fotografie receptu