Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 697 kJ / 167 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,20 g |
Tuky | 1,22 g |
Vláknina | 16,74 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 29,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Králíka omyjeme, osušíme a rozporcujeme.
Krok 2: Na dno pekáče rozložíme osolené a opepřené porce, posypeme nakrájenou slaninou a dokola rozložíme očištěnou a na menší kousky nakrájenou zeleninu, včetně cibule a pórku.
Omyjeme citron, nakrájíme 3 kolečka i s kůrou a přidáme do pekáče i s kořením.
Přiklopíme a dáme do lednice přes noc odležet. Krok 3: Na druhý den do pekáče přidáme kousek sádla, podlijeme vodou a dáme do rozpálené trouby. Pečeme asi 3 hodiny na 160-180 stupňů.
Když je králík měkký, odklopíme poklici a zvýšíme teplotu na 220 st., jen pro barvu na 5-10 minut . Krok 4: Vytáhneme pekáč z trouby, na talíř vyjmeme králíka a udržujeme v teple .
Z výpeku vyndáme koření (dávám ho do tzv. vajíčka na čaj, abych ho nemusela lovit).
Vyndáme citron a vše přelijeme do kastrolu, ve kterém tuto směs zeleniny a špeku rozmixujeme do hladka, dáme zpět na sporák, dolijeme mlékem a smetanou (používám 33%) a za stálého míchání provaříme. Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Krok 5: Necháme chvíli odpočinout, ať se chuť rozleží. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami. Krok 6: Většinou není potřeba zahušťovat moukou, pokud použijete dost zeleniny, ta to zahustí přirozeně.
Omyjeme citron, nakrájíme 3 kolečka i s kůrou a přidáme do pekáče i s kořením.
Přiklopíme a dáme do lednice přes noc odležet. Krok 3: Na druhý den do pekáče přidáme kousek sádla, podlijeme vodou a dáme do rozpálené trouby. Pečeme asi 3 hodiny na 160-180 stupňů.
Když je králík měkký, odklopíme poklici a zvýšíme teplotu na 220 st., jen pro barvu na 5-10 minut . Krok 4: Vytáhneme pekáč z trouby, na talíř vyjmeme králíka a udržujeme v teple .
Z výpeku vyndáme koření (dávám ho do tzv. vajíčka na čaj, abych ho nemusela lovit).
Vyndáme citron a vše přelijeme do kastrolu, ve kterém tuto směs zeleniny a špeku rozmixujeme do hladka, dáme zpět na sporák, dolijeme mlékem a smetanou (používám 33%) a za stálého míchání provaříme. Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Krok 5: Necháme chvíli odpočinout, ať se chuť rozleží. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami. Krok 6: Většinou není potřeba zahušťovat moukou, pokud použijete dost zeleniny, ta to zahustí přirozeně.
Zveřejněno 1. 10. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Králík na zelenině a smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LXqg
Moje poznámka
Králík na zelenině a smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LXqg
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 10 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči v pomalém hrnci
Přidáno 1. 4. 2025 18:34
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 1. 4. 2025 17:16
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Reveroger před 4 hodinami
Kedlubnový míchaný salát
Sahula před 4 hodinami
Kedlubnový salát s okurkou
Sahula před 4 hodinami
Hovězí plátky na špeku a pórku
Ongbac3 před 4 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 4 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ashelin před 5 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Rradka před 6 hodinami
Rychlá buchta Margot
XNika před 7 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 8 hodinami
Suroviny:
králík,
zelenina kořenová,
pórek,
cibule,
citron,
špek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
smetana,
mléko,
sůl,
cukr
Komentáře