Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jota s klobásou

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

elopin

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 613 kJ /
1 342 kcal
Bílkoviny67,38 g
Tuky6,21 g
Vláknina124,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,05 g
Sůl10,00 g
Sacharidy194,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí mírně vymačkáme od nálevu, pokrájíme a vložíme do vyššího hrnce. Zalijeme vodou jenom tak, aby bylo zelí ponořené, přidáme bobkový list a uvedeme do varu. Nastavíme časovač na 25 minut a na mírném ohni necháme vařit. Krok 2: Oloupané a na kostičky nakrájené brambory vložíme do dalšího hrnce. Zalijeme vodou podobně jako zelí, hladinu vody necháme o něco víc a osolíme. Obsah se nám potom musí vejít do prvního hrnce. Uvedeme do varu a necháme vařit na mírném ohni přibližně 10 minut. Brambory pak dojdou spolu se zelím. Krok 3: Po 15 minutách varu zelí přelijeme celý obsah hrnce s bramborami do hrnce se zelím. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a pepř. Krok 4: Na pánvi rozpálíme tuk a vložíme nakrájenou cibuli. Necháme chvíli a přidáme na jemná kolečka nakrájený česnek. Necháme opéct do zlatova a zaprášíme sladkou paprikou. Rychle promícháme a obsah pánve vložíme do hrnce se zelím, brambory a klobásou. Krok 5: Na závěr přidáme fazole a necháme chvíli prohřát.
Pokud rádi hledáme jehlu v kupce sena, pokusíme se vyjmout bobkové listy a kuličky pepře.

Zveřejněno 7. 11. 2021

Poznámka autora elopin

Lepší je použít spíše méně vysušený typ klobás, ale dá se i s Maďarskou, jen jsou kolečka tužší a polévka je pikantní.

Tuto polévku jsem poprvé ochutnal ve Slovinsku a okamžitě si ji zamiloval. Hledal jsem recept na TopRecepty.cz, ale bohužel tu nebyl. Našel jsem tedy recept od cestovatelky, která se na Slovinsko zaměřuje a toto je vlastně její recept, který jsem jen mírně upravil na základě několika vlastních pokusů. Na jejích stránkách se dozvíte o této polévce více informací.

Zde je původní recept: www.objevuj-slovinsko.cz/jota-recept/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jota s klobásou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PXWz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jota s klobásou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PXWz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
zelí kysané, klobása, brambory, sůl, pepř celý, bobkový list, cibule, česnek, sádlo, paprika sušená sladká, fazole červené

Přidat fotografie receptu