Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mini trdelníky

Velké trdelníky známe z různých měst jako tradiční pochutinu. Doma si můžeme připravit jejich zmenšenou verzi. Příprava je sice pracnější, ale můžeme zapojit domácí pekárnu k přípravě těsta. Výsledek bude určitě stát za to!

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 105 min Doba tepelné úpravy: 15 min

120 min (105 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 22 kusů

22kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 022 kJ /
3 112 kcal
Bílkoviny70,76 g
Tuky111,63 g
Vláknina15,88 g
Cholesterol 489 mg
Sodík 569 mg
Sůl1,33 g
Sacharidy427,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Krok 2: Ručně nebo robotem: Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Krok 3: Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 4: Hotové, vykynuté těsto vytáhneme na stůl, lehce propracujeme a rozdělíme na 20-22 kousků. Krok 5: Z každého kousku vyválíme tenký pramen, který natočíme na kovovou formu na klasickou trubičku tak, že oba konce zastrčíme pod krajní ovin těsta, aby se při kynutí trdelníčky nerozmotávaly. Krok 6: Trubičky není třeba ničím potírat; těsto je mastné a upečené trdelníčky z něj velmi dobře sjedou dolů. Krok 7: Oba bílky v hlubokém talíři lehce našleháme (napěníme), navinuté trdelníčky v nich ze všech stran namočíme. Krok 8: Hned poté je oválíme v „sypáních“ – buď v sekaných oříšcích nebo sekaných mandlích či v cukru smíchaném se skořicí. Takto upravené uložíme trdelníčky kynout na plech s pečicím papírem. Krok 9: Troubu vyhřejeme na 200 °C. Krok 10: Po vykynutí (cca 25-35 minut) je vložíme upéct do dobře vyhřáté trouby (200 °C / 12-15 minut). Krok 11: Nepečeme je na kůrku nebo barvu, proto upečení kontrolujeme a trdelníčky z trouby musíme vytáhnout včas. Ty příliš dlouho pečené budou sušší a pak i tužší.

Zveřejněno 13. 11. 2021

Poznámka autorky cathleen

Tento a další recepty najdete u mě na webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mini trdelníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yQkw

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mini trdelníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yQkw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Bodatosa: mekoucke, protože chladnutím se těsto zpevní ;-)

Zdravim, maji byt trdelniky tvrdsi nebo mekke …?
Dekuju

toprecepty.cz: to mám velikou radost <3 že se recept u vás uchytil!

Děkuji Ivi, také doma děláme podle Tvého receptu a jsou skvělé.

magdalenka, RubyRom: děkuju vám oběma <3

Tak ty jsou úžasné

Celý život sa chystám na trdelníky...a bojím sa ich, ani neviem prečo. Hlavne sa vyhováram, že nemám trubičky! (Preto nepečiem ani trubičky plnené snehom. :-8 )

Marie Svarcova: děkuji, Maruško, za krásnou pochvalu :-K Možná to nevypadá, ale tyhle trdelníčky nejsou nic extra těžkého, a navíc jsou výborné a úžasně voňavé.

:-)<3:-K:-K: pěkný recept i provedení:-K

Suroviny:
voda, žloutek, rum, olej, sádlo, sůl, cukr vanilkový, cukr, mouka hladká, mouka polohrubá, droždí čerstvé, bílek, ořechy, mandle sekané, skořice, cukr krystal

Přidat fotografie receptu