Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka (velká rodinná)

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RomanLenk RomanLenk

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 170 min

200 min (30 min příprava + 170 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 porcí

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 364 kJ /
5 345 kcal
Bílkoviny276,60 g
Tuky302,66 g
Vláknina100,00 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 4,84 g
Sůl11,30 g
Sacharidy344,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájíme na menši kusy uzená žebra a ocásek a cca 1,75 -2,5 hod. pomalu vaříme. (Dle vašeho času). Vytvoříme základni vývar, ktery je sám o sobě dost slaný, tedy nemusime kořenit, max. trochu kmínu. Maso poté vyndáme, obereme a vhodíme zpět do vývaru. Odstavíme. Krok 2: Poté nakrájíme cibulku a necháme ji na sádle či oleji zesmahnout ve větším hrnci. Zmírníme oheň, přidáme sladkou a pálivou papriku, kmin, barevný pepř a orestujeme. Pak přidáme část kabanosu nakrájeného na kolečka (nebo jakékoliv klobásy) Necháme také orestovat, až provoní celý byt. Pak je to teprve hotové.
Mezitím uvaříme v menším kastrůlku vývar z bobkového listu, celého pepře a nového kořeni. Krok 3: Do velkého hrnce, kde máme kabanos a cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a necháme 5-8 minut dusit. Poté přidáme slitý nálev ze zeli, případně i trochu vody, přivedeme k varu a 25 minut vaříme. Poté přidáme vývar z uzených žeber a ocásků a také zbytek kabanosu (klobás). Povaříme cca 20 minut.
Poté vložíme nakrájené brambory, vývar z koŕení a vše povaříme dalších 20-25 minut.
Nakonec zahustime hladkou moukou s vodou, případně kyselou smetanou (pokud je málo kyselá) přidáme česnek a ješte chviličku provařime. Přidáme libeček, jiné bylinky a podáváme.

Zveřejněno 1. 12. 2021

Poznámka autora RomanLenk

Mega velká zelňačka pro 12i člennou rodinu, či větší. Vařeno ve 12 l hrnci. Není potřeba druhé jidlo a hodí se třeba k rodinným k oslavám...

Jedná se o rodinnou polévku, určitě vyzkoušejte v menšim provedeni.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka (velká rodinná)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ajr7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka (velká rodinná)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ajr7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

casino: polotvrde mame nejradeji, takze delam tento postup. Ale to jen snad u teto polevky. Je to svym zpusobem u teto polevky rarita:-)

RomanLenk:
"Proti gustu žádný dišputát" :yes:
Já rád kostičky brambor uvařené ale nerozvařené a s hranami varem zaoblenými :-)
Vy patrně raději vevnitř uvařené, ale na povrchu tvrdkavé a s ostrými hranami, že 8-(
"Vot eto vaše dělo!" :-D
Cituji:
Brambory se v kyselém prostředí na povrchu „zatáhnou“ a zůstanou polotvrdé. Doporučuje se je vařit na zelnačku zvlášť. Asi ty škroby v kyselém prostředí nedělají dobrotu. Brambory se v kyselé vodě uvaří, ale nerozvaří se, vařím je tak na bramborový salát, do osolené vody přidávám i ocet.

casino: smakovaly presne tak, jak smakovat maji

magdalenka: Cibuli jsem pozmenil pro nekoho, kdo ji tolik nemusi :) ale jinak pri tak velkem mnozstvi se tam ztrati.

magdalenka:
Ten rcp je celkově dost inovativně napsaný, že :-8
Vzhledem k množství dalších komponent (2-3 sklenice kysaného zelí; 1,5 kg brambor) to snad ani není moc přehnané;-)
No spíše by mě interesovalo, jak autorovi šmakovaly brambory vařené společně se zelím...:-O

Prosím, naozaj 1,5 kg cibule?

Suroviny:
žebra vepřová, ocas vepřový, zelí kysané, kabanos, sádlo, cibule, brambory, pepř čtyř barev, kmín celý, paprika sušená pálivá, česnek, libeček, mouka hladká

Přidat fotografie receptu