Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky podle Mišky Kuličky

Milujete pečení medových perníčků? Ta vůně je naprosto úžasná a vždy navodí vzpomínky na dětství a Vánoce. Perníčky podle tohoto receptu jsou hned měkoučké, pokud je nepřepečete, voňavé a nikdy jich není dost.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 18 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 8 min + 24-48 hodin v lednici

18 min (10 min příprava + 8 min tepelná úprava, + 24-48 hodin v lednici)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 961 kJ /
4 532 kcal
Bílkoviny93,82 g
Tuky116,78 g
Vláknina25,70 g
Cholesterol 1,03 g
Sodík 3,62 g
Sůl0,63 g
Sacharidy763,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouky s cukrem prosejeme do velké mísy. Přidáme ostatní suroviny o pokojové teplotě. Vezmeme robota s „pádlem“ nebo mixér s hnětacími háky a vypracujeme hladké těsto. Krok 2: Nehněteme příliš dlouho, jinak by se perníčky během pečení nevzhledně vyboulily. Těsto může mírně lepit, ale po odležení se s ním bude pracovat krásně. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 24-48 hodin odležet do lednice. Krok 3: Těsto vyndáme z lednice, krátce propracujeme a na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát vysoký asi 5 mm. Na podsypání používáme minimální množství mouky. Pokud budeme moučit příliš, zbytečně zahustíme těsto a perníčky budou suché a tvrdé. Krok 4: Z vyváleného těsta vykrojíme libovolné tvary, dáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180 °C. Krok 5: Pečení je u perníčků nejvíce zrádné, jelikož každá trouba peče jinak a také záleží na velikosti tvarů (perníčky o velikosti 7 cm pečeme zhruba 7-8 minut). Vždy bychom na jednom plechu měli mít tvary zhruba stejně velké. Jakmile jsou perníčky zlatavé, vyndáme z trouby a hned potřeme rozkvedlaným vejcem (není to nutné, pokud je plánujeme máčet třeba do polevy).

TIP: Čím potírat perníčky po upečení

Zveřejněno 14. 12. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Pokud nemáte nebo nechcete použít žitnou mouku, klidně ji nahraďte obyčejnou hladkou pšeničnou nebo třeba pohankovou.

Perníčky skladuji v plastových vzduchotěsných dózách. Jsou hned měkké, ale časem mohou tvrdnout, nebo se podaří příliš upéct. Ale nebojte, stačí přidat jablíčko a perníčky změknou.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MOmR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MOmR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Tyhle perníčky vypadají opravdu nádherně. Prosím Vás, jak se dělají ty polevy? A ty "cákance" jsou zlatou barvičkou nebo nějaký sprej? Mockrát děkuji😋

MiskaKulicka: mockrát děkuji, mrknu se. Opravdu se mi moc líbí😋

Zobrazit starší odpověď

Zajímavé zdobení:-K

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná, cukr moučkový, máslo, med, vejce, koření do perníku, soda jedlá

Přidat fotografie receptu