Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silvestrovské klobásy

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Doba přípravy 270 min Doba tepelné úpravy: 270 min U výroby uzenin, obzvlášť klobás, nejde přesně vypočítat čas

270 min (270 min tepelná úprava, U výroby uzenin, obzvlášť klobás, nejde přesně vypočítat čas)

Suroviny pro 30 kusů

30kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie61 093 kJ /
14 601 kcal
Bílkoviny770,60 g
Tuky1 279,90 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,51 g
Sodík 2,66 g
Sůl5,60 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bůček a kýtu nameleme na velké šajbě č. 14 a hovězí s lalokem na šajbě č. 6.
Každé pomleté maso přiměřeně nasolíme zvlášť, promícháme a udusáme, nádoby zakryjeme potravinářskou folií a dáme minimálně na 12 hodin do lednice vychladit, nejlépe přes noc. Krok 2: Vychlazená masa společně promícháme, okořeníme podle své chuti, přidáme trochu vývaru, aby se směs dobře promíchávala. Pokud si na dlaň přilepíme malou placku a ta vydrží minimálně 10 sekund, směs je dobře vymíchaná a u těchto klobás máme záruku, že se po vyuzení nebudou drolit. Tuto placku dáme na pánev, opečeme a tak zjistíme, zda je třeba něco přidat. Krok 3: Pokud je vše v pořádku, směs vložíme do narážečky a naplníme střeva, která potom buď přetočíme nebo navážeme na jednotlivé klobásky. Krok 4: Po naplnění střev rozvěsíme klobásky na tyč a necháme při pokojové teplotě aspoň 12 hodin, nejlépe přes noc. Krok 5: Ráno předem rozehřejeme udírnu, vložíme tyčky s klobáskami a při otevřené udírně je aspoň půl hodinky prohříváme na 50-55°C. Když zjistíme, že jsou teplé na omak, zavřeme udírnu, zvedneme teplotu na požadovaných 70-75 °C a udíme, aby klobásky byly hnědozlaté a prouzené. Krok 6: Asi po třech hodinách uzení zkusíme vnitřní teplotu klobásky, pokud má přes 70 °C teploty v rozmezí 10 minut, je to známka, že jsou vyuzené. Pokud ještě nějaký stupínek chybí, pokračujeme v uzení. Krok 7: Celková doba uzení i s předehřevem byla 4,5 hodiny a bylo použito suché dřevo z buku a olše.

Zveřejněno 2. 1. 2022

Poznámka autora pavelk

Ptáte se proč zrovna silvestrovské? Chtěli jsme si na Silvestra obohatit stůl.

recepty.domaci-jidelnicek.cz/2022/01/01/uzene-zatim-bez-receptu-17-27/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silvestrovské klobásy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j7Ky

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silvestrovské klobásy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j7Ky

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
bok vepřový bez kosti, kýta vepřová, přední hovězí, lalok vepřový, česnek, paprika sušená sladká, pepř, kmín celý, maso, vývar masový,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu