Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sušené prosciutto

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Matescd

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 720 kJ /
1 128 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 520 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso, cca 1 kg upravíme tak, aby bylo bez "visících" kousků. Ideální je kotleta bez kosti, kvůli tvaru. Čím libovější, tím lepší, trochu tučného nevadí. Krok 2: V misce smícháme sůl s moučkovým cukrem. Poměr si každý udělá sám, ale minimálně 20 g soli na kg. Platí, že čím více cukru, tím jemnější chuť, ale zase je problém se sušením. Já osobně dávám jen minimum. Krok 3: Maso ve směsi obalíme, snažíme se co nejvíc vmáčknout do masa, nic nevynechat. Když směs dojde, klidně přidáme - nedá se to přesolit. Krok 4: Maso vložíme do sáčku nebo zabalíme do strečové folie. Vložíme do plastové misky, ideálně natěsno. V lednici necháme týden. Miska je dobrá těsná - maso docela hezky přijme tvar misky a následné sušení probíhá rovnoměrně. Krok 5: Po týdnu maso vyjmeme a jen necháme 1/2 hod oschnout. Posléze hodně navolno zabalíme do bavlněné látky. Ideál je dětská plína (ne pamperska:-)) Na jedné straně zavázat na tkaničku jako u boty, na druhé tak, aby se dalo zavěsit. Krok 6: Sušení je dobré ve větrané místnosti, pokud je chladnější, déle to trvá, ale výsledek je jistý. Ale usušil jsem i v bytě na klice. Po dobu sušení je nutno kontrolovat průběh. Pokud se na mase vytvoří bílá plíseň, je to OK, dokonce má maso i jinou chuť. Zelená je špatná. Nevyhazovat! Oškrábat, omýt a na jeden den uložit do soli a znovu sušit. Krok 7: Sušení trvá cca 8 týdnů, čím pevnější maso na omak, tím lepší výsledek. Samozřejmě nedělat Jerky:-) Při krájení (chce to dobrý kráječ, nůž není dobrý) nejprve ukrojit pevný okraj - dobrý na žvýkání, poté krájet tenké plátky.

Zveřejněno 4. 1. 2022

Poznámka autora Matescd

Pokud chcete tutovku, kupte si solící směs. Teď nedělám reklamu, ale kupuji u Herolda. Nemusíte řešit žádné poměry. 500 g za 118,- Kč, vystačí cca na 12x. Jen nasolíte a je to.

Nakládám každý týden kousek, moje žena to miluje a jiné prosciutto nechce. Před návštěvou se blýsknete. Zkoušel jsem i jiné varianty - bylinky, paprika... není to dobré, rádo to chytne plíseň - tu špatnou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušené prosciutto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yQv6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušené prosciutto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yQv6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vepřové maso libové, sůl, cukr moučkový, prosciutto

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu