Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí gravlax & luxusní lahůdky z gravlaxu

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby odležení

60 min (60 min příprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 434 kJ /
3 928 kcal
Bílkoviny85,63 g
Tuky251,40 g
Vláknina5,30 g
Cholesterol 630 mg
Sodík 62,50 g
Sůl155,91 g
Sacharidy293,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Domácí gravlax:
Filet lososa omyjeme studenou vodou, pečlivě vysušíme a potřeme ze všech stran vodkou nebo rumem. Ten zabrání pomnožení případných bakterií.
Z cukru, soli a čertvě mletého pepře umícháme směs.
V této směsi obalíme lososa ze všech stran. Část směsi vsypeme do uzavíratelné dózy velikosti lososa a zbytek směsi nasypeme na něj. Celý losos by měl být obalený ze všech stran. Celou dózu můžeme zavakuovat, nedostane se tak k rybě vzduch, nebo pokud není vakuovačka, uzavřít. Uložíme do lednice na 24-30 hodin, podle velikosti lososa. Po této době lososa vyjmeme, dobře omyjeme vodou, osušíme a uložíme do těsné folie nebo ihned použijeme. Vakuovaný vydrží v lednici několik dní. Krok 2: Rolky s avokádem.
Avokádo nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme citronovou šťávou a klademe je lehce přes sebe na folii.
Vytvoříme z plátků obdélník, na který uložíme kus gravlaxu a pevně smotáme i s folíí. Uložíme do chladu na 2 hodiny nejméně. Poté krájíme jako sushi a ozdobíme jemně strouhanou ředkvičkou. Krok 3: Minitataráčky.
Do 1/3 tvořítka na dortíky vložíme směs z gravlaxu, limety, šalotky papričky a limetové šťávy - vše pokrájené na malé kousíčky. Druhou třetinu vyplníme pěnou z Lučiny a avokáda ochucenou koprem. Poslední třetinu opět vyplníme směsí z gravlaxu. Vytlačíme z tvořítka a takto uděláme i ostatní tataráčky. Ozdobíme olivou nebo dle chuti. Krok 4: Sýrová roláda.
Plátky sýra rozložíme na plech s papírem a necháme povolit v troubě na 60-70 °C asi 10 minut.
Z Lučiny a Smetanita ušleháme pěnu, dosolíme a opepříme. Tuto směs rozmažeme na roztavený sýr.
Poklademe gravlaxem, krevetami a kaviárem a pevně stočíme. Zabalíme do folie a necháme chladit alespoň 2 hodiny. Krok 5: Poke bowl.
Do vhodné misky na dno vložíme rýži, navrstvíme ostatní složky, zelenina by měla převažovat a dozdobíme klíčky, semínky a japonskou majonézou.

Zveřejněno 5. 1. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí gravlax & luxusní lahůdky z gravlaxu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ErVW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí gravlax & luxusní lahůdky z gravlaxu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ErVW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
losos, sůl, cukr krystal, pepř mletý, vodka, avokádo, ředkvičky, šťáva citronová, pasta wasabi, smetana ke šlehání, mascarpone, křen, sůl, cibule šalotka, chilli paprika čerstvá, lučina, avokádo, kopr čerstvý, olivy černé, sýr plátkový, lučina, kaviár, krevety, rýže, zelenina, klíčky, omáčka sojová, majonéza, semínka sezamová

Přidat fotografie receptu