Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Újezdecký nadýchaný medovník

Medové řezy zpopularizovala kupovaná medem vonící sladkost. Doma vytvořený medovník je ale mnohonásobně chutnější. Přitom je jen zdánlivě složitý na přípravu. Zkuste! Sami zjistíte, že kupovat podobný moučník není potřeba.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 porcí

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 036 kJ /
7 179 kcal
Bílkoviny82,08 g
Tuky409,49 g
Vláknina9,10 g
Cholesterol 2,20 g
Sodík 523 mg
Sůl1,09 g
Sacharidy786,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapneme na 180 °C. Formu širokou 33 cm, dlouhou 38 cm (nebo podobně velkou) vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Do mísy dáme celá vejce, krupicový cukr a ručním mixérem vyšleháme do pěny.
Do hrnku dáme máslo nakrájené na kostičky, med a na mírném plameni mícháme do rozpuštění. Pak přidáme sodu a šleháme, dokud směs hodně nevypění. Odstavíme z plotny a ve dvou dávkách vmícháme prosátou mouku, smíchanou s perníkovým kořením. Mícháme rychle, pak přidáme opět ve dvou dávkách ušlehaná vejce s cukrem. Ručním mixérem ušleháme hladké těsto, které není řídké ani husté. Krok 3: Hotové těsto nalijeme do formy, povrch uhladíme stěrkou. Pečeme 15 minut. Špejlí zkusíme, jestli je upečený (špejle musí být suchá) a dáme vystydnout. Krok 4: 170 ml mléka nalijeme do hrnku a na mírném ohni zahříváme. Za stálého míchání přiléváme 80 ml mléka, ve kterém jsme rozmíchali mouku s vanilkovým cukrem. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou kaši zakryjeme fólií, aby se neudělal škraloup a dáme do studena vychladnout. Krok 5: Zatím do mísy u robota dáme změklé máslo nakrájené na kostičky, moučkový cukr, rumovou tresť a vyšleháme do hladkého krému, do kterého po troškách přidáváme studenou kaši a chvíli ještě necháme šlehat. Krok 6: Studený plát vyklopíme na pečící papír. Pečící papír, na kterém jsme pekli, stáhneme. Nožem dokola celého plátu v půlce naznačíme rýhou polovinu výšky. Na plát položíme formu, kterou zatížíme. Ustřihneme dlouhou pevnou nit, kterou vložíme do rýhy. Pomalým tahem za oba konce nitě plát překrojíme. Oba vzniklé díly překrojíme ještě jednou v půlce šířky na dvě části. Všechny 4 pláty dáme na sebe a zarovnáme konce. Krok 7: První plát pomažeme krémem, přiložíme druhý plát, pomažeme a tak to uděláme s třetím i čtvrtým plátem. Krok 8: Vrch i boky namažeme také a posypeme odkrojenými kousky ze zarovnávání, které rozmixujeme v mixéru. Krok 9: Chvíli necháme proležet a můžeme podávat.

TIP: Jak vařit s medem

Zveřejněno 2. 2. 2022

Poznámka autorky Jaromira18

Je moc dobré, dáme-li celozrnnou hladkou mouku. Napsala jsem 12 kousků, ale každý si nakrájí porce podle sebe. Je vláčný a nadýchaný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecký nadýchaný medovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6LqR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecký nadýchaný medovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6LqR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
máslo, med, soda jedlá, mouka hladká, koření do perníku, vejce, cukr krupice, mléko, mouka hladká, cukr vanilkový, máslo, cukr moučkový, tresť rumová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu