Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolová polévka s uzeným na kyselo

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 335 kJ /
1 992 kcal
Bílkoviny95,22 g
Tuky123,45 g
Vláknina36,18 g
Cholesterol 222 mg
Sodík 302 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy109,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dáme vařit do 1,8 litru vody žebra a přidáme malou cibulku a 2 celé stroužky česneku .
Dále přidáme 1/2 KL celého černého pepře, 2 bobkové listy (střední velikosti). Uvaříme tak, aby se dalo obrat maso z kostí. Žebra necháme ve vývaru úplně vychladnout, aby bylo maso šťavnaté. Lze uvařit den předem. Krok 2: Den předem namočíme fazole do studené vody, necháme do druhého dne. Vývar ze žeber cca 1,6 litru přecedíme, přidáme slité fazole a dáme vařit.
Zbylý vývar nevyléváme, ale počkáme na dovaření polévky, jestli ji nebude třeba naředit.
Přidáme 1/2 KL černého pepře, 2 stroužky celého česneku, malou cibulku, 5 kuliček nového koření a zbylé dva bobkové listy. Uvaříme skoro do měkka a uděláme ze dvou lžic mouky a oleje světlejší jíšku. Jíšku necháme prochladnout a zalijem smetanou na vaření, dobře rozmícháme a přidáme k fazolím. Chvilku povaříme. Přidáme obrané maso ze žeber. Krok 3: Nakonec dochutíme 2 PL octa a KL cukru, dle své chuti. Povaříme minutu. Nakonec přidáme, dva stroužky jemně utřeného česneku a rozmícháme v polévce. Už nevaříme. Necháme 2 hodinky odležet, případně dosolíme, ohřejeme a podáváme.

Abeceda polévek - recepty na každý den

Zveřejněno 3. 2. 2022

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Podáváme s chlebem, langošem, houskou !

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolová polévka s uzeným na kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/prvV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolová polévka s uzeným na kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/prvV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

hospodyne: Tak to budou ty kočky, určitě! Nesmíš tam nechat naběračku ! :-D:-D:-D Taková kočička je technicky vynalézavá , když tam má naběračku, tak se nacpe!

:-KVeronika.Hrozna: obsah pevné složky v polévkách ne terase změní zřejmě skupenství en bloc

Těsto na bálešky vyválím v tlouštˇce cca 1,5cm a vykrajuji kolečka o prům. 7 cm, je to výhodné, protože jich dělám hodně. Když se jich dělá málo, je lepší malým válečkem rozválet kuličku a tu placičku případně okrojit, aby byly stejné. Konečná placka má mít po upečení sílu max. 4 cm

hospodyne: Z terasy, polévka, kočky, sublimace tekutin, no totok! :-O:-O:-OZ tekutého skupenství na plynné, tak by tam měli zůstat kousky masa, zelí , nebo tak.....a zůstanou? :-D:-D:-D Jak hrubé jsou ty bálešky a mají se před pečením nechat ještě vykynout? Teda udělat z vykynutého těsta kuličky a nechat kynout a postupně válet a dávat na pánev? Nebo jak?

:-KVeronika.Hrozna: bálešky se také dají po upečení pomastit sádlem, natřít dobrými povidly a posypat makem s cukrem nebo strouhaným tvarohem.

:-KVeronika.Hrozna: rezerva, no jo to také není snadné, protože se hned po večeři ozve: " a babičko, dáš nám i domů? " Také je častý jev, že polévka chladnoucí na terase sublimuje. Ale možná na ni chodí kočky:-D:-D A bálešky jsou kynuté placaté bochánky z jalového těsta, téměř bez tuku. Hladká mouka, droždí, mléko, a může být lžička sádla, vajíčko. Pečou se na holé plotně. V létě to tak dělám, ale teď by mi bylo v letní kuchyni zima, tak je peču na titanové pánvi. Pomalu, lehce dohněda, puchýřky nesmí být černé. Hodí se prakticky ke všem hustým polévkám.

:-)<3tu mám ráda :-K

hospodyne: "Rezervu" právě snídal, se včerejším langošem, můj drahý choť ! Takže ta rezerva "musí" být, více než malá. :-D Klidně ji dokáže jíst, tři dny po sobě! :-O
Co jsou to ty bálešky?

:-KZrovna předevčírem mě syn uháněl o fazolovicu, na minulý víkend jsem jim vařila kotel zelňačky. Prý takových polévek není nikdy dost. Akorát nemá být předobřelá = hodně masa!! A mají být k ní bálešky:-D Vařím ji téměř stejně, moc nám chutná. Potíž je v tom, že musí být pro 12 osob a ještě rezervu.:-D

Pokud tady takový recept je, já ho nenašla, ale klidně smažu, aby nebyl 2 x!

Suroviny:
fazole, žebra, pepř, koření nové koření, cibulka, česnek, bobkový list, mouka hladká, jíška, smetana na vaření, ocet, cukr krystal, vývar masový

Přidat fotografie receptu