Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto po mém

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

amarcha amarcha

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 397 kJ /
2 963 kcal
Bílkoviny41,77 g
Tuky97,50 g
Vláknina10,17 g
Cholesterol 293 mg
Sodík 199 mg
Sůl0,45 g
Sacharidy419,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuřecí prsa odblaníme a nakrájíme na malé kostičky. Okořeníme solí, pepřem, grilovacím kořením a zakápneme olivovým olejem. Krok 2: Žampiony nebo jiné houby nakrájíme na tenké plátky. Rozehřejeme pánev, na rozpálenou dáme nakrájená kuřecí prsa a zarestujeme. Poté přidáme žampiony a necháme je pěkně lehce podusit s masem. Krok 3: V druhé pánvi rozpálíme trošku olivového oleje a orestujeme oloupané a najemno nakrájené šalotky. Jen tak zlehka, cca minutku, aby zesklovatěly, ale neopekly se dozlatova. Do toho nasypeme bez proplachování rýži. Za stálého míchání restujeme. Krok 4: Jakmile se rýže lehce opeče, zalijeme ji bílým vínem. Dáme tak 3 až 4 decilitry. Necháme provařit, aby se vypařil alkohol. Zeleninový vývar připravíme buď domácí, nebo z vaničky a smícháme s horkou vodou. Jakmile se rýže začne v pánvi trochu přichytávat, podlijeme ji vývarem (postupně, třeba po 1 naběračce). Můžeme lehce osolit a opepřit. Mícháme a necháme probublávat. Vaříme na mírném plameni. Krok 5: Tohle opakujeme pořád dokola za stálého míchání. Pokud se rýže začíná připalovat, tak zase přidáme naběračku vývaru. Potom, v průběhu přípravy, dáme do rýže rozpustit kostku taveného sýra, zamícháme houby s kuřecím masem, které už máme připravené v druhé pánvi. A necháme rýži uvařit do fáze, aby byla "na skus". Tak, jako al dente, aby chutnala a nebyla úplně tvrdá, ale ani rozvařená. Jakmile se zdá, že už je to tak akorát, přidáme máslo nakrájené na kostičky a zlehka ho promícháme, aby se rozpustilo. Krok 6: Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán (množství podle chuti, cca 80 g). Chuť je nádherně plná a velmi lahodná. Krok 7: Nakonec zlehka orestujeme pancettu, popř. slaninu nebo jiný špek na ozdobu a po naservírování na talíř touto slaninou rizoto posypeme. Dobrou chuť.

Zveřejněno 27. 2. 2022

Poznámka autorky amarcha

Tak trochu moje úprava italského rizota. Velmi nám chutná, je opravdu skvělé. Samozřejmě obměn je spousta. Jen s houbami, bez masa, nebo se sušenými rajčaty atd. Záleží na vás, co vám vyhovuje. Věřím, že si také pochutnáte. Děkuji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rizoto po mém

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j71l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rizoto po mém

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j71l

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
rýže, máslo, žampióny, víno bílé suché, sůl, pepř, olej olivový, cibule šalotka, vývar zeleninový, prsa kuřecí, koření grilovací, sýr tavený, parmazán, pancetta

Přidat fotografie receptu