Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní piškotový dort

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 290 min Doba přípravy: 240 min Doba tepelné úpravy: 50 min

290 min (240 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Dort je zpravidla součástí hostiny při slavnostní příležitosti. Jemný a nadýchaný piškotový korpus je v tomto případě natřikrát prokrojen a promazán hladkým máslovým krémem. Ozdobit dort pak můžete podle fantazie nebo podle tématu, k jakému dort upečete.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 417 kJ /
5 358 kcal
Bílkoviny60,45 g
Tuky268,95 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 686 mg
Sůl1,96 g
Sacharidy667,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky, vanilkový cukr, krupicový cukr a rum ušleháme v robotu do hustého krému. Krok 2: Bílky ušleháme do pěny a po částech zašleháme moučkový cukr, ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi pak přidáme 1/4 sněhu a promícháme. Krok 3: Po částech přidáme do žloutků také prosátou mouku s kypřicím práškem a na konec vmícháme zlehka zbylý sníh. Krok 4: Těsto dáme do dortové formy, do které jsme dali pečicí papír na dno, boky vymazali tukem a posypali polohrubou moukou. S dortem párkrát bouchneme a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C asi na 50 minut. Krok 5: Upečený dort dáme vychladnout a uvaříme základ na krém. Z mléka, mouky, vanilkového cukru uvaříme hustou kaši bez hrudek, musí být ideálně hladká. Na hrnec dáme fólii a necháme vychladnout. Krok 6: Zatímco se kaše chladí, ušleháme v robotu máslo s moučkovým cukrem, rumovou trestí v hladký krém, do kterého pak po lžících přidáme vychladlou kaši. Šleháme do hladkého a nadýchaného krému. Podle potřeby dobarvíme barvivem. Krok 7: Korpus rozkrojíme na tři stejné části, slepíme je krémem, také natřeme obvod dortu a obsypeme ho sekanými ořechy. Krok 8: Na polevu ve vodní lázni rozpustíme na kostičky nalámanou čokoládu s tukem, vymícháme do hladka, přilijeme smetanu, promícháme, polijeme vrch a polevu necháme stéci. Podle fantazie ozdobíme krémem.

TIP: 10 nejpoužívanějších dekorovacích technik

Zveřejněno 18. 3. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jarní piškotový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ryOE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jarní piškotový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ryOE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Verka54: Moc děkuji za upozornění, pekla jsem ještě medovník do práce, oběd, tak se chybička vloudila.:-K:-K:-K

Severinka: Moc děkuji,chutnal moc.:-K:-K:-K

v receptu na náplň chybí množství mouky

Ten je krásný a určitě i taky móóóc dobrý;-);-):-K

Suroviny:
bílek, cukr krupice, cukr vanilkový, cukr moučkový, kypřící prášek do pečiva, rum, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, mléko, mouka hladká, cukr vanilkový, tresť rumová, potravinářské barvivo, čokoláda na vaření, tuk, smetana, ořechy

Přidat fotografie receptu