Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ječná kaše (řecky-ptisáni, latinsky-puls, pulmentum), základní

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

CstavaDobreta

Středně náročný

Doba přípravy 720 min Doba přípravy: 700 min Doba tepelné úpravy: 20 min Celková doba 1 1/4 hod.

720 min (700 min příprava + 20 min tepelná úprava, Celková doba 1 1/4 hod.)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 364 kJ /
326 kcal
Bílkoviny19,20 g
Tuky6,35 g
Vláknina9,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,42 g
Sůl6,00 g
Sacharidy43,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Utlouct kroupy v hmoždíři, nebo je umlít na šrotovníku. (Lze umlít do zásoby). Namočit na 5-11 h.
Hrách namočit na 5-11 hod. Krok 2: Uvolnit šrot od stěn sklenice tenkým držátkem lžíce. 1x vyprat ječnou krupici ve sklenici se šroubovacím víčkem - jako v pračce, otáčet a protřásat (6 x). Slít vodu přes sítko. Krok 3: Uvařit šrot ze studené vody, solit po začátku varu. Vařit velmi slabým varem 20 minut (proti připalování). Šrot je dost slepený, bublá již od začátku varu. Občas míchat. Krok 4: Přebraný namočený hrách vařit ze studené vody. Vařit 20 minut mírným varem. Slít vodu. Krok 5: Omastit kaši olivovým olejem, smíchat s hrachem.
Kaše je přibližně 7,5 naběračky (sběračky). Obsah misky je potřeba 1,2 l. Krok 6: Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12-15 minut.

Zveřejněno 18. 3. 2022

Poznámka autora CstavaDobreta

Jedná se o jídlo ze starověku - mohlo jít o jídlo gladiátorů, legionářů. Lze kombinovat i s čočkou, cizrnou nebo fazolemi (nejsou ze starověku). Hlavní výhodou kaše ze šrotu je doba na jídlo 30-35 minut. V porovnání jídlo ze samotných krup může být až 55 minut. Rozdíly v zažití: kroupy - lepší chuť, obtížnější delší trávení (nutné kousat), šrot - méně chutné, snazší delší zažití. Výhodou je zachování obsahu vlákniny. Oproti kroupám je úspora času za měsíc. :c)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ječná kaše (řecky-ptisáni, latinsky-puls, pulmentum), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wMWR

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ječná kaše (řecky-ptisáni, latinsky-puls, pulmentum), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wMWR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
voda, hrách, sůl, olej olivový

Přidat fotografie receptu