Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vietnamské jarní závitky podle Šona

Rádi kupujete chutné smažené závitky v asijském bistru? A co je zkusit připravit doma? Podle tohoto velmi podrobného receptu se vám zcela jistě povedou. Budou skvělé - křupavé, plné chutné směsi zeleniny a masa, navíc doplněné třeba sladkou chilli omáčkou.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 784 kJ /
665 kcal
Bílkoviny63,71 g
Tuky18,55 g
Vláknina2,45 g
Cholesterol 467 mg
Sodík 3,01 g
Sůl6,06 g
Sacharidy53,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očistíme všechnu zeleninu. Nudle a houby namočíme do horké vody a necháme nabobtnat. Krok 2: Cibuli a cibulku nasekáme najemno, mrkev nakrájíme šikmo na plátky a ty na tenké proužky. Krok 3: Maso dáme do misky, přidáme zeleninu a klíčky. Pokud nemáme klíčky, přidáme nahrubo nastrouhanou kedlubnu. Tu před použitím
osolíme, promícháme a vymačkáme z ní důkladně šťávu. Krok 4: Dále přidáme na nudličky nakrájené nabobtnalé houby, scezené. Okapané nudle několikrát přestřihneme na kratší a rovněž přidáme do misky. Naposled přidáme nasekané lístky koriandru a vejce. Krok 5: Směs osolíme, okořeníme pepřem a rybí omáčkou. Zlehka, ale důkladně vše promícháme. Krok 6: Do hrnečku nebo misky nalijeme pivo a postupně budeme balit závitky. Krok 7: Rýžový papír potřeme z obou stran pomocí mašlovačky pivem a necháme pár vteřin změknout. Krok 8: Na papír umístíme 2 lžíce náplně. Tu nemačkáme, protože musí zůstat načechraná, aby závitky nepraskaly. Přehneme přes náplň nejprve obě strany směrem ke středu. Potom přehneme dolní stranu papíru přes náplň a zlehka zabalíme závitek. Nesmí se utahovat, při smažení se mírně nafoukne. Krok 9: Tímto způsobem uděláme všechny závitky. Zavinuté válečky necháme oschnout cca 15 minut a můžeme smažit. Chceme-li závitky křupavé, po oschnutí je ještě lehce potřeme mašlovačkou směsí ze 3 lžic rýžového octa a špetky soli. Ty pak necháme oschnout cca 30 minut. Krok 10: Můžeme potřít ještě jednou a nechat v lednici schnout do druhého dne, tím budou pak osmažené závitky více křupavé. Krok 11: Smažíme v rozpáleném oleji a hotové ukládáme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. Podáváme s omáčkou dle vlastní chuti.

TIP: Jak udělat domácí závitky

Zveřejněno 19. 3. 2022

Poznámka autorky Marie Svarcova

Popis je podrobný, aby tyto populární závitky mohl zvládnout opravdu každý. Při balení závitků natřu 2 papíry pivem a než první zabalím, tak druhý změkne a jde to rychle. Rýžový papír použijeme nejlépe značku TOTACO se zeleným okrajem a označením BÁHN DA NEM. nebo lze použít rýžový papír menšího Ø z Lidlu (asijský týden).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vietnamské jarní závitky podle Šona

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Aj4O

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vietnamské jarní závitky podle Šona

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Aj4O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Lucie1001: :-) moc děkuji za komentář a přeji krásný zbytek dne :-K

Skvěle popsaný postup, už se těším, až zítra vyzkouším! ;-)

Jaromira18: :-)Děkuji a souhlasím, miluji vietnamskou kuchyni a závitky jsou nej...:-K Hezký den

Jsou vynikající:-K:-K

RubyRom: :-) moc děkuji za komentář :-) Romanko zkus to podle toho receptu je to jednoduché jen to složitě vypadá napsané. rodina mé kamarádky, kvůli které jsem ten recept sem dala, řekla, že byly lepší než které si dali minulý týden v restauraci:-K

Moc na asijskou kuchyni nejsem, ale tohle zrovna mám ráda. Ochutnala jsem to od Vietnamců a občas jsem si je koupila.

Marie Svarcova: mungo, samozrejme poznám, ku podivu...dávam si klíčiť, dávam do šalátov, napr. som aj na TR pridala...

magdalenka: mrkve i kedlubny nastrouhané nebo nakrájené je cca 1 hrst = půl hrnku. . Kedlubnou nahradíš mungo klíčky poku nemáš svoje naklíčené, jelikož je kedlubna hodně vodnatá musí se mírně osolit a přebytečná "šťáva" z ní vymačkat . Mungo fazolky koupíš v každém supermarketu a naklíčit si můžeš doma. Dřív se prodávaly klíčky - teď už jen v SAPA tržnici a v obchodech ne. snad je to už srozumitelné:-K

magdalenka: jde to i přes internet :-K

Marie Svarcova: môžeš, prosím, v recepte upraviť, ako je to s tou mrkvou a kedlubnou, mungom, čo ako nahradiť?

Marie Svarcova: u nás Vietnamci stále nemajú predajne ako u vás - večierky, zelovoce a menšie potraviny. Ja som to kupovala v nejakom ich veľkosklade. U nás majú bistrá a reštaurácie a predajne s obuvou, textilom atď. Potraviny nemajú, aspoň ja som sa s tým nestretla a pohybujem sa veľa po Slovensku. Prekvapuje ma to vždy pri pobyte v ČR, keď vidím pidipredajňu - potraviny a zelovoc a večierka a sedí tam predavač aj do 22-ej , aj keď zákazníkov má skromne. K nám s tým nedorazili.
A ten sortiment - neviem, či ryžový papier z Tesca alebo Lidla alebo Kauflandu, či Billy je ten "pravý". Však ja sa ozvem, keď budem tápať...:-8

magdalenka: :-)myslím, že ve vietnamských prodedjnách je sortiment všude stejný ????:-K

Marie Svarcova: priznám sa, odvtedy som si ten ryžový papier nejako nevšímala, takže netuším, aké druhy sa predávajú...sortiment u nás môže byť od vášho odlišný. Vtedy som ho kupovala práve v nejakom čínskom (vietnamskom?) obchode spoločne s glutasolom, sójovkou, Judášovým uchom a neviem čím, "normálne" predajne ho ešte vtedy nemali v ponuke.

magdalenka: :-) to byl špatný papí - ten na fotu se opravdu nelepí ani na sebe ani na tácek - je skvělý jiný nekupovat anii ten z Lidlu není tak dobrý (taky se lepí) dělám je už roky a lepší neznám :-) ať se podaří . dej vědět. :-K:-Kpřeji krásný víkend

Marie Svarcova: robila som len raz...na tieto ázijské veci asi nemám...počas smaženia sa mi niektoré zlepili - tie čo sa dotýkali. Asi treba vyššiu hladinu oleja a nesmú sa dotýkať, alebo som mala papier horšej kvality, alebo bol viac mokrý....neviem. Snáď ešte naberiem odvahu.:-D

Suroviny:
papír rýžový, maso vepřové mleté, mrkev, klíčky, jidášovo ucho, houby, nudle rýžové, cibulka jarní, koriandr čerstvý, vejce, sůl, pepř mletý, omáčka rybí, pivo světlé, ocet rýžový, sůl,

Přidat fotografie receptu