Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšenično-žitný chléb s bramborem, pečený v remosce

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 50 min včetně kynutí

150 min (100 min příprava + 50 min tepelná úprava, včetně kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 131 kJ /
1 704 kcal
Bílkoviny50,65 g
Tuky9,46 g
Vláknina24,32 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy342,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kam nejdříve dáme vlažnou vodu, ocet, jemně nastrouhané brambory a pak prosáté mouky smíchané se solí, droždím, cukrem a kmínem. Zvolíme program Kynuté těsto. V průběhu hnětení u těsta zkontrolujeme konzistenci a pokud je třeba, přidáme malinko mouky a nebo tekutinu. Krok 2: Po vykynutí těsto dáme na lehce podsypaný vál, propracujeme a vytvoříme bochánek, který rozválíme do kruhu o stejném průměru jako dno pečící mísy. Krok 3: Do mísy dáme papír na pečení. Na okraj stačí, aby byl asi do 1/3 až 1/2 výšky mísy. Pokud je vyšší, tak se shora připaluje. Krok 4: Na papír vložíme těsto, nakrojíme ho shora žiletkou nebo jiným nástrojem do kříže, přikryjeme mikrotenem a necháme kynout. Dáme pozor, aby těsto nepřekynulo, spíš by mělo být lehce nedokynuté, jelikož ještě bude kynout při zahřívání remosky. Krok 5: Pak bochník v míse přikryjeme kolečkem alobalu, nasadíme víko a remosku zapneme. Krok 6: Po 40-45 minutách pečení odstraníme alobal a bochník necháme ještě péct dalších 5-10 minut až se zbarví. Hlídáme a pak remosku vypneme. Ihned po upečení s velkou opatrností otočíme víko a na něj položíme mísu s bochníkem a necháme cca 5-10 minut (k těmto účelům dobře poslouží mřížka plynového sporáku nebo varné desky). Tím se chleba dopeče i zespodu a bude křupavý (viz foto). Všechny časy jsou orientační a mohly by se nepatrně lišit. Krok 7: Nakonec chléb vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.

Zveřejněno 7. 4. 2022

Poznámka autorky Merylas

Množství ingrediencí je určeno do menší remosky o průměru mísy 24 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chléb s bramborem, pečený v remosce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k9AX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chléb s bramborem, pečený v remosce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k9AX

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Ivvettaa: Děkuji. Jsem moc ráda, že recept nezklamal a chleba chutná. :-K

Děkuji Vám moc za super recept, už peču třetí (v troubě :-8) a velmi mi chutná :-Q:-!:yes::-K

Merylas: som rada za objasnenie, stále sa niečo nové učím aj v mojom požehnanom veku...:-8

magdalenka: Když dám těsto do mísy ke kynutí, tak překrývám mikrotenem - nebo celou mísu vložím do sáčku. Právě se mně zdá, že to lépe nakyne. A jak píše RozmarýnaH, fólie je taky dobrá a vím, že někdo používá i tu čepici a má ji jen k těmto účelům. :-K

rozmarynaH: Díky za zkušenosti. :-K

Marie Svarcova: Maruško děkuji. Doufám, že recept nezklame. :-K

rozmarynaH: Ďakujem za info, všetko ohľadom remosky a hlavne, pečenia chleba, koláčo v nej vítam. Mám ju zhruba rok, ale už ju milujem.

magdalenka: Já si dovolím připojit svoji zkušenost: mísu s těstem zakrývám čepicí do sprchy (mám ji výhradně na kynutí těsta) a předtím jsem používala na zakrytí potravinářskou folii. Obě pomůcky jsou po vykynutí orosené a těstu se to líbí.:-K

:-)<3:yes: chléb vypadá luxusně, také zkusím :-K

S remoskou a pečením chleba som stále v štádiu pokusov, preto sa pýtam, akú funkciu má mikrotén? Ja cesto nechávam dokysnúť pod vekom remosky. Ty to veko vtedy nedávaš, chlieb je iba pod tým mikroténom? Vďaka.

Moc ráda peču v remosce, děkuji za recept, zítra ho moc ráda upeču.:-K:-K:-K

yanull: Děkuji. :-K Já mám remosky dvě. Jednu menší, starší s hliníkovou mísou a druhá je větší a s teflonovou mísou. Používám je dost často a co se dá udělat v nich, tak troubu nepouštím. Ale jasně, že se dá všechno to, co v remosce, upéct v troubě.<3

Pěkný chlebík, remosku nemám, ale klasická trouba určitě postačí. :-K

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná chlebová, mouka celozrnná žitná, sůl, droždí sušené, cukr krupice, kmín celý, kmín drcený, brambory, ocet, voda

Přidat fotografie receptu