Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závitky z vepřového masa

Samými dobrotami naplněné masové závitky zrovna volají po vidličce a noži. Připravte je třeba již o tomto víkendu své rodině. Přidejte i oblíbenou přílohu, určitě budou chutnat s rýži, bramborem, či knedlíky. Sklidíte jen a jen pochvalu.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 587 kJ /
2 052 kcal
Bílkoviny136,15 g
Tuky135,03 g
Vláknina14,68 g
Cholesterol 538 mg
Sodík 2,53 g
Sůl6,04 g
Sacharidy69,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve natvrdo uvaříme jedno vejce, zchladíme a oloupeme. Rovněž v osolené vodě uvaříme propláchnutou rýži, ale mírně ji nedovaříme. Scedíme ji, zchladíme a necháme okapat. V této době můžeme už i připravit tzv. suchou jíšku. Je to hladká mouka, kterou dáme do rendlíku se silným dnem a za stálého míchání ji pozvolna nasucho pražíme do béžové barvy a necháme zchladnout. Připravíme-li jí trochu více, necháme v uzavřené skleničce na příští použití. Krok 2: Plátky masa rozklepeme do většího, širokého, tenkého plátku, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Krok 3: Na připravené plátky masa rozložíme náplň. Kousek párku, okurky, špalíček uzené slaniny, 1/4 vejce, cibuli nakrájenou na půlkolečka a vše zasypeme rýží. Maso svineme do závitku a zajistíme kovovými jehlami. Krok 4: Uzenou slaninu nakrájíme na drobnější kostky, vložíme do kastrolu, přidáme olej a necháme chvíli, aby se slanina lehce osmahla. Pak přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do lehce hnědé barvy. Následně přidáme závitky, ze všech stran je prudce opečeme (pozor, ať nespálíme cibuli) a zalijeme horkou vodou nebo pokud máme, tak vývarem. Krok 5: Přiklopíme pokličkou a závitky dusíme do měkka. V průběhu dušení je jednou otočíme a pokud je třeba, doléváme průběžně vodu. Měkké závitky vyjmeme. Krok 6: Šťávu zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě, vodu přidáme v množství, dle požadované konzistence. Pokud potřebujeme více šťávy, přidáme ještě malinko mouky. Zahuštěnou šťávu necháme minimálně 20 minut pozvolna vařit. Krok 7: Provařenou šťávu procedíme, dochutíme a vložíme zpět závitky, z kterých jsme odstranili kovové jehly. Závitky ještě necháme prohřát. Krok 8: Vhodnou přílohou je rýže a třeba mrkvový salát s jablky.

TIP: Jak připravit běžnou přílohovou rýži

Zveřejněno 30. 4. 2022

Poznámka autorky Merylas

Množství masa i náplně si každý může upravit dle svých požadavků.

Pokud je maso z kotlety, tak doporučuji krájet tzv. na motýlka. Naříznout jeden tenký plátek, ale nedokrojit a pak udělat další řez a ten dokrojit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Závitky z vepřového masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k9yY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Závitky z vepřového masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k9yY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Marie Svarcova: Když jsem vařila pro maminku tak nasucho opraženou moukou jsem jí zahušťovala dost jídel

Marie Svarcova: Děkuji. :-K taktéž si říkám, že závitky lze plnit na mnoho způsobů a je to něco jiného, než jen plátek masa.

:-)<3:yes::yes: závitky jsou vždy skvělé, a fotečka :yes::-K

Suroviny:
maso vepřové z kýty, sůl, pepř mletý, hořčice, olej, slanina uzená, cibule, mouka hladká, okurky sterilované, párky, slanina uzená, vejce, cibule, rýže

Přidat fotografie receptu